Almanya Dışişleri Bakanı: Otoriter eğilimler artabilir

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, koronavirüs salgınının dünya genelinde insan hakları için “dramatik sonuçları” olduğunu belirtti.

Almanya parlamentosunda salgının küresel sonuçlarına dair gerçekleştirilen oturumda konuşan Maas, bu krizin otoriter eğilimleri nasıl teşvik ettiğini büyük bir endişeyle gözlemlediklerini dile getirdi.

Örnek olarak Türkiye’yi de verdi

Almanya Dışişleri Bakanı, koronavirüs kisvesi altında otoriter eğilimlerin güçlenmesine örnek olarak Türkiye, Rusya, Venezuela, İran ve Çin‘de gazetecilere yönelik baskıcı uygulamaları gösterdi. Maas, Rusya’da ölüm tehditleri ve cezai soruşturmalara, Venezuela ve İran’daki tutuklamalara, Türkiye’deki gözdağı verme girişimlerine ve Çin’de sınır dışı edilen, tutuklanan ve ortadan kaybolan gazetecilere dikkat çekti.

Tedbirler geçici olmalı

“Avrupa’nın ortasında hukukun üstünlüğüne sekte vurmak için acil durum önlemlerinin kullanıldığına şahit oluyoruz” diye konuşan Maas, dezenformasyonun beş yıla kadar hapis cezası öngörülen bir suç olarak kabul edildiği Macaristan’ı sert bir dil ile eleştirdi.

Maas, tüm ülkelerin salgın mücadele kapsamında insan haklarını geçici olarak kısıtlayan önlemler alabileceğini ancak bu tedbirlere “meşru amaçlar” için başvurulması gerektiğini ifade etti. ”Orantılı olmaları lazım, her şeyden önce de geçici olmaları lazım.” dedi.

Almanya’nın 1 Temmuz’da AB Konseyi’nin dönem başkanlığını devralmasının ardından bu doğrultuda girişimlerde bulunacağını belirterek sözlerini noktaladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler