Çocukları etkileyen yeni bir salgın ortaya çıktı

İngiltere ve ABD başta olmak üzere pek çok ülkede görülmeye başlayan ve şuan için ”yeni hastalık” olarak adlandırılan bir salgın çocukları tehdit ediyor.

Söz konusu salgının, Covid-19 ile bağlantılı olduğu sanılıyor.

Koronavirüs salgının patlak vermesinin ardından ortaya çıkan rahatsızlığın, kan damarlarında iltihaplanmaya yol açan ve çok nadir görülen bir çocuk hastalığı olduğu belirtiliyor.

Belçikalı uzmanlar, okullar yeniden açıldığında, Covid-19 ile bu yeni hastalık arasında nasıl bir bağlantı olduğunun da dikkate alınması uyarısında bulunuyorlar.

Wevelgem kentinde yaşayan 11 yaşındaki Lone isimli kız çocuğu, güneş altında bir süre bisiklete bindikten sonra rahatsızlandı ve ateşi yükseldi. Aile hekimin kontrolü üzerine koronavirüs testi uygulanması için acil servise götürüldü. Ancak, henüz 12 yaşında olmadığı için, kurallar gereği, test yapılmadı.

Evine gönderildikten sonra ateşi 41’e çıkan Belçikalı kız çocuğu, baş ve karın ağrısı, ellerde döküntü ve bağırsak iltihabı gibi şikayetler ile Roeselare’deki Delta Hastanesi’ne kaldırıldı.

Durumu giderek ağırlaşan Lone’de, gözlerde kızarıklık, eklem ağrısı, dudaklarda çatlama ve bütün vücutta kırmızı lekeler ortaya çıkmaya başladı. Bunun üzerine Ghent Üniversitesi Tıp Fakültesi (UZ Ghent) yoğun bakım servisine kaldırılan çocuğun vücudunda korona virüsü benzeri virüslere rastlandı ve vücudunun koronavirüse karşı antikor geliştirdiği belirlendi.

UZ Ghent Çocuk Hastalıkları Uzmanı Petra Schelstrate’nin Belçika medyasına yaptığı açıklamaya göre, yoğun bakımda bu şikayetlerle tedavi gören tek çocuk Lone değil. Son haftalarda benzer belirtileri gösteren en az 30 çocuk hastanelerde tedavi altına alındı.

Belçikalı uzmana göre, çocukların hepsinde Kawasaki hastalığını andıran “inflamatuar” bir rahatsızlık vardı. Kawasaki hastalığının esas olarak bebekler ve okul öncesi çocuklarda görüldüğüne işaret eden Schelstrate, her hastada göz kızarıklığı gibi tipik belirtiler ortaya çıkmadığını söyledi.

Çocuk hastalıkları uzmanı, bunun, önceki bir enfeksiyonun tetiklediği ciddi bir iltihap olan “hiperinflamatuar” sendromu olduğunu belirterek, “Bazı durumlarda koronavirüs, bu yeni hastalarda rol oynamaktadır ancak henüz bu her çocukta kanıtlanmadı” dedi.

‘Çok sayıda araştırmaya ihtiyaç var’

Çocuk hastalıkları uzmanlarına göre, iki hastalık arasındaki ilişkinin saptanması için hala çok sayıda araştırmaya ihtiyaç var.

Hollanda’daki Amsterdam Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde de 2 çocuk, bilinmeyen klinik tablo nedeniyle yoğun bakıma kaldırıldı. Pediatrik yoğun bakım uzmanı Prof. Dr. Job van Woensel, Hollanda Televizyonu’na (NOS) yaptığı açıklamada, çocuklarda mide-bağırsak şikayetleri ile kalp yetmezliği belirtileri olduğunu söyledi.

Çocuklara bir kaç kez uygulanan koronaviürs testlerinin negatif çıktığı belirtildi. Van Woensel’a göre, Covid-19 ile yeni hastalık arasındaki bağlantıdan söz etmek için henüz erken. Hollanda Pediatri Derneği Başkanı Karoly Illy de, meslektaşıyla benzer görüşü paylaşıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler