ABD Dışişleri Bakanı Pompeo İsrail’e gidecek: Gündem ‘İşgal planı’

Pompeo, İsrail’de sırayla Başbakan Binyamin Netanyahu, Mavi-Beyaz İttifakı lideri ve yeni koalisyon ortağı Benny Gantz ile görüşecek.

Salgın sonrasında, Pompeo’nun 2 aydır yurt dışına ilk seyahati olacak. Pompeo’ya İsrail’in sıkı önlemlerinden muaf tutularak ülkeye girmesine izin verilecek dar bir ekip eşlik edecek. Normal şartlarda İsrail’e gelen herkesin 2 hafta karantinada kalması gerekiyor.

İsrail’e giden Pompeo’nun gündemi işgal

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun Tel Aviv’deki temaslarında Yahudi işgal altındaki Batı Şeria’ya dair planlarını desteklediğini bir kez daha açıkça beyan etmesi bekleniyor. Pompeo ziyareti öncesinde “İsrael Hayom” gazetesine verdiği röportajda, işgal planlarını “nihayetinde bir İsrail kararı” olarak isimlendirdi. Pompeo’nun daha önce yaptığı benzer açıklamalara Filistin tarafı sert tepki göstermişti.

Başbakan Benyamin Netanyahu ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz’ın kurduğu yeni koalisyon hükümetinin Perşembe günü yemin ederek göreve başlaması bekleniyor. Yeni koalisyon hükümeti ABD Başkanı Donald Trump’ın hazırladığı sözde barış planı doğrultusunda Batı Şeria’daki yerleşim yerlerini ve Ürdün Vadisi’ni işgal etmeye hazırlanıyor.

Trump’ın Ortadoğu Planı Filistinlilerin yaşam hakkına saldırı niteliğinde

Trump’ın bu yılın Ocak ayı başında açıkladığı Ortadoğu Planı, Filistinlilere dair ağır şartlar içermekle beraber Filistin halkının yaşam hakkına saldırı niteliğinde koşullar içeriyor. Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim yerleri ile stratejik açıdan önemli olan Ürdün Vadisi’nin İsrail tarafından işgal edilmesine yeşil ışık yakıyor.

Trump’ın Orta Doğu’da kaos planına göre, Batı Şeria topraklarının yaklaşık yüzde 30’unun İsrail’e verilmesini öngörüyor. Bunun yanı sıra İsrail ve Filistinliler arasında bölünmemiş Kudüs’ün İsrail’in başkenti olması da planda yer alıyor. Trump’ın hazırladığı haritaya göre İsrail, Filistin’in sınırlarını çevrelerken, Batı Şeria ile Gazze Şeridi arasındaki sadece bir tünel ile sağlanması planlanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler