AİHM, Türkiye’nin itirazını reddetti, Kavala kararı kesinleşti

AİHM, Osman Kavala’nın tutukluluğunun “siyasi sebeplerle olduğu” ve “derhal serbest” bırakılması yönündeki kararına Türkiye’nin yaptığı itirazı reddetti. AİHM’in kesinleşen kararı 10 Aralık 2019’dan beri tutuklu olduğu Gezi Davası’ndan beraat eden ancak daha sonra “casusluk” iddiasıyla tekrar tutuklanan Kavala’nın durumunda değişiklikiğe sebep olamaycak.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM),  10 Aralık 2019 tarihinde Osman Kavala’nın Gezi davası nedeniyle tutuklanması ve cezaevinde geçirdiği süreyle, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) üç noktada ihlal edildiğine hükmetmişti. Mahkeme ‘makul şüphe olmadan Osman Kavala’nın siyasi sebeplerle tutuklanması’ ve ‘AYM’nin başvuruyu makul bir sürede incelememesi’ gerekçesi ile AİHS madde 5/1, 5/4 ve 18’den ihlal bulup Kavala’nın ‘derhal serbest bırakılmasına’ kararı vermişti.  

Üç yargıç ön incelemede Türkiye’nin itirazını reddetti

Türkiye, üç aylık sürenin sonunda AİHM kararına itiraz etti. Ancak AİHM’de üç yargıçtan oluşan panel, dosyayı Büyük Daire’ye götürmeye gerek görmeden itirazı reddederek kararı kesinleştirdi.

Kavala, hala tutuklu yargılanıyor

AİHM’in Türkiye’nin yaptığı itirazı reddetmesi, Kavala’nın tahliye edilmesini sağlamayacak. AİHM’in ihlal kararının ardından Kavala hakkında 20 Mart’a Gezi Davası dosyasından tahliye kararı verildi.  Ancak Kavala, henüz cezaevinden çıkarılmadan, bu kez “casusluk” iddiasıyla bir kez daha tutuklandı. Kavala 924 gündür Silivri Cezaevi’nden tutuklu bulunuyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler