Türkiye’de 11 Mart’a görülen ilk koronavirüs vakasının Kapalıçarşı’da tespit edildiği iddia edilmişti. Kapalıçarşı esnafından 44 kişi Covid-19’a bağlı olarak yaşamını yitirdi’ ve ‘Yönetim bu dönemde aidat peşinde’ iddialarına karşı çıkan Kurtulmuş, şu şekilde konuştu:
“Aldığımız tedbirler ve önlemlerle çarşımızda hasta veya ölümlerin olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Bu süreçte çarşımız esnafından 7 acı kaybımız olmuştur. Onlara Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyoruz. Kapalıçarşı 40 gündür kapalı olduğu için bahsi geçen bu 44 kişinin, hastalığı evlerinde ya da bulundukları ortamda almaları da mümkündür. Bunun Kapalıçarşı’ya mal edilmesi doğru bir yaklaşım sergilememektedir. Bu içeriklerle yayınlanan haberler ‘İçinden dünya geçiyor.’ dediğimiz, günlük ortalama 150 bin yerli ve yabancı ziyaretçi sayısına sahip, 559 yıllık tarihi çarşıya zarar vermektedir.”
Bayram sonrası normale dönmeyi bekliyoruz
Hayatın normalleşmesini beklediklerini dile getiren Kurtulmuş, şöyle devam etti:
“Süreç normalleşmeye başladığı zaman, büyük ihtimalle Ramazan Bayramı’nın akabinde çarşımızın tekrar renkli, ziyaretçileriyle birlikte hayat dolu olduğu günlere dönmesini bekliyoruz. Vakıf kiracıları dertliydi, kendilerine kira yardımı yapılmasını ümit ediyorlardı. Kültür ve Turizm Bakanlığımız devreye girdi, kiraları 3 ay öteleme, 6 ay taksitlendirme yoluna gitti. Çok ama çok kritik bir karar aldı.
Türkiye’de ilk vaka Kapalıçarşı’da görüldü
Türkiye’de 11 Mart’a görülen ilk koronavirüs vakasının Kapalıçarşı’da tespit edildiği düşünülürken, şu anda 20 civarında dövizci, finansçı aktif. Her gün onlarca esnaf, 650 ila 1000 çalışan çarşıya gelip gidiyor.