Dolar tarihi zirveye yaklaşıyor

Koronavirüs salgını sebebiyle tüm dünya karantina altında. Bu durum ekonomik faaliyetleri derinden etkiledi. Salgınla mücadelenin ağır masrafları da eklenince bireysel ve toplumsal ekonomiler ciddi yaralar alıyor.

Dolar/TL kuru salı gününe 7,04 seviyesinde başladı. Cuma günü 7’yi aşan kur, dün tahminlerden yüksek gelen enflasyon verisi sonrası yükselişini sürdürerek 7,05 ile 13 Ağustos 2018’den beri en yüksek gün içi seviyeye çıkmıştı.

Kur, 13 Ağustos 2018’de 7,24 ile tarihi rekor kırmıştı.

Koronavirüs salgınının piyasalarda oluşturduğu endişe, küresel çapta dolar talebi oluşmasına sebep oluyor. Son dönemde, özellikle ekonominin hem üretim hem tüketim ayağında yaşanan aksaklıklar Türk Lirası ve birçok para birimine baskı yapmaya devam ediyor.

Bu yılın başından beri TL, dolara karşı yüzde 15 değer kaybetti.

Rezervler eridi iddiası

Kimi uzmanlar ve analistler Dolar/TL kurunun geçen hafta 7 liranın üzerine çıkmasında ,TCMB’nin rezervlerinde görülen erimenin yol açtığı endişenin rol oynadığını düşünüyor.

Uzun zamandır piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), kurun 7 seviyesinin üzerine çıkmasını engellemek için rezervlerini erittiği yönünde haberler dolanıyor.

Reuters haber ajansı, TCMB rezervlerinin endişe verici boyutlara indiğini aktardı.

Türkiye’nin koronavirüs salgınına yanıt olarak mart ayının ortasından bu yana 5 milyar dolar ile rekor düzeyde devlet tahvili satın aldığını belirten Reuters, aynı zamanda Merkez Bankası’nın kurun 7 seviyesinin üzerine çıkmaması için nisan ayının ortasından beri swap yöntemiyle ve kamu bankaları aracılığıyla yabancı para rezervlerini erittiğini öne sürdü.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler