İtalya’da küçük bir kasaba kendi parasını basıyor

İtalya’da, kendisini ‘komün’ olarak niteleyen 550 kişilik küçük bir kasaba, koronavirüs salgınında yerel ekonomiyi desteklemek için kendi parasını basıyor.

Castellino del Biferno kasabası, İtalya’nın güneyindeki Molise bölgesinin başkenti Campobasso şehrinin yaklaşık 15 km kuzey doğusunda yer alıyor.

Bilindiği üzere İtalya, koronavirüs pandemisinden en çok etkilenen ülkeler arasında bulunuyor. Castellino del Biferno Belediye Başkanı Enrico Fratangelo, fikirlerini uygulama aşamasına gelmeden önce, tam 12 yıl boyunca para basmak için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

aas.jpg

Başkan Fratangelo, yerel ekonominin koronavirüs salgınının etkisine dayanabilmesi amacıyla bu paraları bastıklarını belirtti ve devamında şu açıklamaları yaptı:

”Ekonomimiz her  ne kadar küçük ölçekli olsa da, restorant ya da kafeleri hiç hesaba katmasak bile hala açık 3-4 işletme var. Yerel para birimimiz ‘Ducati’, mesken sakinlerinin ekonomik ihtiyaçları göz önüne alınarak, temel ihtiyaç malzemelerine harcanabilecek şekilde dağıtılıyor. Yani herhangi bir karışıklık  olmayacak; 1 Ducati’nin değeri 1 euroya eşit olacak şekilde kabul ediliyor.”

Belediye meclisi gıda paralarını basmak için hükümetten 5.500 Euro aldı ve kendi tasarruflarının da eklenmesiyle ortaya böyle bir finansal çözüm çıktı.

İtalya’da yeni bir durum değil aslında

Yerel para birimi fikri daha önce de İtalya’da denenmişti. Birçok sığınmacıya ev sahipliği yapan, İtalya’nın güneyindeki Gioiosa şehri, 2016 yılından bu yana, sadece yerel dükkanlarda kabul edilen yerel bir para birimi kullanıyor. ‘Bilet’ olarak adlandırılan para, yerel işletmelerin yeni gelen sığınmacılarla herhangi bir olası gerilim yaşamasını önlemeyi amaçlıyor.

Yakın gelecekte dünya nasıl bir para birimi kullanacak? 

Son yıllarda dijital para teknolojisiyle ilgili çok sayıda gelişme yaşandı. Global ekonominin büyük aktörleri (Devletler, küresel çaplı şirketler…) bu konuda birçok deneme yapıyor.

Özellikle koronavirüs pandemisi sırasında insanlar virüsün fiziksel paralar yoluyla yayılmasından korktuklarından, dijital ödeme araçlarının kullanımı katlanarak arttı.

Tüm dünyadaki merkez bankaları dijital para birimlerini ve mevcut paralarını araştırıp bu konuda nasıl kombine bir çalışma yapabileceklerini araştırıyor. Çin’in, “DC/EP” olarak adlandırılan dijital Yuan üzerinde son 5-6 yıldır çalıştığı biliniyor ve şu anda ulusal dijital para birimi dört şehirde test edilmeye başlandı. McDonald’s ve Starbucks gibi franchiselar da bu denemeye katılıyor. 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler