Trump’ın tweetleri, protestoları kızıştırdı

Amerika’da, Corona virüsü salgınını yavaşlatmak için alınan sosyal izolasyon önlemlerine itiraz ederek hayatın normale dönmesi ve ekonomik faaliyetlerin yeniden başlaması için protesto gösterileri düzenleyan protestocuların sayısı her geçen gün artıyor. Gösterilere sahne olan eyaletlerin sayısı giderek artarken, Başkan Donald Trump’ın attığı Twitter mesajları eyalet valileri üzerindeki baskıyı daha da arttırıyor.

Başkan Trump’ın, Demokrat valiler tarafından yönetilen Minnesota, Virginia ve Michigan eyaletlerini özgürleştirme çağrısı yapan Twitter mesajlarının ardından Trump taraftarları bugün de sokaktaydı. Twitter’da New York valisi Andre Cuomo’yu da eleştiren Trump, “Cuomo icraat yapmak için daha fazla, şikayet etmek için daha az zaman harcamalı” dedi.

New Hampshire eyaletinin Concorde, Teksas eyaletinin Austin, Maryland eyaletinin Annapolis kentleri gibi Trump’ın Cumhuriyetçi Partisi’nin çoğunlukta olduğu kentlerde düzenlenen protestolar da birkaç yüz kişiyi geçmiş durumda.

Eyalet yönetimleri tarafından açıklanan takvimlere bakılmaksızın karantinanın bir an önce kaldırılmasını talep eden protestocuların sosyal mesafe kurallarına uymaması, yüzlerini kapatmaması dikkat çekti.

Önlemlerle dizginlenmeye çalışılan pandeminin protestocuların kurallara uymaması nedeniyle yayılmasının hızlanacağı endişesi doğarken, valiler verilen emeklerin heba edildiğini belirten açıklamalar yaptı. 

Bazı eyaletlerde yeni tip koronavirüsün yayılma oranlarının yükselmesine bakmadan Trump yanlıları protesto düzenlerken, enfeksiyon oranlarının düşük olduğu eyaletlerin sakinleri de gereksiz gördükleri önlemlerle ekonominin durmasına tepki gösteriyor.

Koronavirüs pandemisinin merkezi konumuna gelen ABD’de nüfusun yüzde 90’ı evde kalma kuralları kapsamında bulunuyor. 

Diğer yandan son Pew anketine göre ABD vatandaşlarının yüzde 66’sı ‘eyalet yönetimlerinin kamusal faaliyetlere getirilen kısıtlamaları çok erken kaldırmasından endişelendiklerini’ ifade etti. 

Öte yandan, vaka sayıları ülkenin kuzeydoğusunda artmaya devam ediyor. Massachussetts ve New York arasında yer alan Rhode Island eyaletinde Corona virüsü tespit edilenlerin sayısı hergün yükseliyor. Rhode Island, virüs kaynaklı ölüm oranının nüfusa oranla en yüksek olduğu eyalet.

Aynı şekilde Massachussetts’teki vaka ve ölüm sayıları hala kaygı verici boyutta. Eyaletin Cumhuriyetçi valise Charlie Baker, ölüm sayısı artmaya devam ederken, önlemleri gevşetmenin doğru olmadığını söyledi. Sağlık uzmanlarının uyarılarına kulak veren Baker, normale dönüşün başlaması için eyaletteki vaka ve ölüm sayılarının iki hafta boyunca düşmesi gerektiğini vurguluyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler