ABD’den havayolu şirketlerine destek paketi

ABD Hazine Bakanlığı ve dört büyük havayolu şirketleri Delta, United, American Airlines ve JetBlue dahil olmak üzere on ABD havayolu şirketi, Çarşamba gecesi 25 milyar dolarlık bir devlet yardım programı üzerinde anlaştılar. Sübvansiyonların ve kredilerin bir karışımı olan bu  yardımın temel amacı, işten çıkarılmaları önlemek için çalışanların maaşlarının çoğunu ödemeye devam etmek istenmesi. 

Hazine Bakanı Steven Mnuchin, programın “Amerikalı işçileri destekleyeceğini” ve “havacılık endüstrisinin stratejik önemini koruyacağını” söyledi.

Şimdi bazı detaylar üzerinde çalışılıyor ve sonra fonlar mümkün olan en kısa sürede ödenilmesi planlanıyor. Her şirkete ne kadar ödeme yapılacağı 2019’un ikinci ve üçüncü çeyreğinde ödediği ücret ve maaşlara belirlenecek.

American Airlines ve United Airlines’ın her biri yaklaşık altı milyar dolar, Delta 5,6 milyar dolar, JetBlue ve Alaska her biri yaklaşık 1,2 milyar dolar bekliyor. Fonlar kabul edilirse, şirketler 30 Eylül’e kadar hiçbir personeli kovmamayı taahhüt edebilirler.

ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray’da yardım programının gerekçesini “havayollarının ekonomimizde oynadığı önemli rolü korumak” olarak açıkladı ve ”Yardım, havayollarının sorumlu olmadıkları “zor aşamayı” atlatmalarını sağlayacak” dedi. ABD havayolları için yardım programı, Mart ayında onaylanan 2,2 trilyon dolarlık teşvik paketinin bir parçası.

Birçok havayolunun işi, corona virüsü salgınının bir sonucu olarak durma noktasına geldi. Seyahat kısıtlamaları nedeniyle yolcu sayısı yüzde 95 düştü. Delta Havayolları son zamanlarda günde 60 milyon dolar kaybedeceğini açıkladı . Havacılık endüstrisinin verdiği bilgiye göre, şu anda  ABD havayollarının 2.400 uçağı havalanamıyor.

Ve haberin sonunda durumu çok net açıklayacak birkaç ayet bize kim olduğumuzu hatırlatıyor.

”Andolsun ki, onlardan öncekiler de yalanlamıştı. Nasılmış benim inkârım? Üstlerinde saflar hâlinde dizilmiş ve kanat açıp kapayan kuşları görmüyorlar mı? Onları, (hava boşluğunda) Rahmân’dan başkası tutmuyor. Şüphesiz ki O, her şeyi görendir.Rahmân’ın dışında size yardım edecek ordularınız kimmiş? Kâfirler ancak bir aldanma içindedirler.Rızkınızı kestiği takdirde, (Allah’ın dışında) sizlere rızık verecek kimmiş? (Hayır, öyle değil!) İşin aslı onlar bir inat/başkaldırı ve hoşnutsuzluk içinde diretiyorlar.” (67/Mülk, 18-21)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler