Halis Bayancuk Hoca’nın Sakarya dosyasına kim müdahale ediyor?

Bugün itibarıyla Halis Hoca tutuklandığı Mayıs 2017’den bu yana tutuklu bulunduğu dosya kapsamında tecrit altında tutulduğu tek kişilik hücresinde 3 yılını doldurmak üzere. 2008 yılından beri süregelen çeşitli dosyalardaki tutukluluk hâlleri ile birlikte toplam tutukluluk süresi ise 7 yıl 2 ay 12 güne ulaştı.

Tam bir hukuk karmaşasına dönen yargılama mayıs ayında 3 yılını dolduracak ve mahkeme bugün göreceği duruşma ile İstinaf Mahkemesi’nin bozma kararına istinaden dosyayı yeniden görmeye başlayacak. Böylelikle hiçbir şekilde hüküm giymeden yargılandığı ağır ceza dosyalarında toplam tutukluluk süresi 7 yıl 2 ay 12 gün gibi rekor bir süreye ulaşmış olacak.

[Halis Hoca’nın yargılama safhasında uğradığı en önemli hukuksuzluklar ve dikkat çekici noktalar için tıklayınız

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, 2 yıl önce alelacele ve alelade verdiği mahkûmiyet kararı Yargıtay’a gitmeden bir alt mahkeme olan İstinaf tarafından çeşitli gerekçeler ile bozulmuştu. İstinaf Mahkemesi Halis Hoca’nın birbirine yakın zamanda aynı iddialarla benzer dosyaların açılmasının hukuki bir karışıklığa sebep olduğunu belirttiği kararında ayrıca savcılık makamlarının ve heyetlerin sürekli birbirleri ile çelişerek Halis Hoca’yı kah IŞİD ile kah El Kaide ile irtibatlı göstermesini bozma gerekçelerinden biri olarak sıralamıştı.

Fakat ne yazık ki Halis Hoca’nın 12 yıldır süren hukuk mağduriyetleri boyunca en umut verici gelişme olan İstinaf’ın bozma kararında uzun tutukluluk ve tahliye yönünde bir görüş belirtmekten kaçınmış olmasıydı.

Alelade bir yargılama ile telafisi mümkün olmayan büyük bir mağduriyete sebep olan Sakarya Mahkemesi hükmün bozulması kararı sonrası yine âdeti olduğu üzere alelade bir karar ile dosyayı görüşünü almaksızın Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ne (Halis Hoca hakkında ilk açılan ve 12 yıldır süren dosyaya) yolladı.

Bakırköy Mahkemesi kendi muvafakati alınmadığı için birleştirmeyi kabul etmeyerek uyuşmazlığı çözmesi amacıyla dosyayı Yargıtay’a gönderdi. Yargıtay’ın da Bakırköy Mahkemesi’ni haklı bulması sonucu dosya yeniden Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin önüne geri geldi. Böylelikle Mayıs 2019’da İstinaf tarafında bozulan mahkûmiyet kararı sonrası dosyada 11 ay boyunca bir arpa boyu yol katedilemedi. Katedilen tek şey, Halis Hoca’nın haksız tutukluluğunun üzerine eklenen aylar olmuştu.

Bugün Halis Hoca’nın hiçbir şekilde hak etmediği mahkûmiyet kararı onansa dahi aldığı 12 yıllık cezanın infaz süresini hemen hemen yatmış bulunmaktadır. Artık düşünce ve savunduğu değerler sebebiyle mağdur edildiği herkesçe kabul edilen Halis Hoca’nın en temel insani hakkı olan hürriyetinin gasp edilmemesi ve 3 yıldır ayrı bırakıldığı evladına ve sevenlerine kavuşması için tahliyesini talep ediyoruz.

Duamız ve temennimiz yüce Allah’tan (cc) yaşadığımız bu zor günlerde hiç beklenmedik şekilde bizleri ve tüm mazlum mahpus yakınlarını sevindirmesidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler