Dünya, Çin’e karşı cephe alıyor!

İngiltere Başbakanı Boris Johnson hükümetinin Çin’in eliyle oluşan yeni koronavirüsü pandemisi konusunda öfkeli olduğu söylenirken, Pazar günü bir İngiliz yetkiliden yapılan açıklamada COVID-19 krizi sona erdiğinde Pekin’in “hesaplaşma” ile karşı karşıya kalacağı söylendi.Boris Johnson hükümetinin Çin’e öfkeli olduğu söyleniyor ve Çin’in söylediği koronavirüs vakalarının gerçekte 40 katına sahip olabileceğine inanılıyor.

Daily Mail gazetesinde, Pazar günkü habere göre, Çin hükümet yetkililerini sınırlarındaki koronavirüs salgınının şiddeti hakkında dezenformasyon yaymakla suçluyor.

Bilim adamları Johnson’a Çin’in teyit edilen koronavirüs vakalarının sayısını “15 ila 40 kat daha fazla” küçümsediğini söyledi. Çin, pazar günü toplam 81.439 vaka bildirmişti.

Yetkililer, görünüşe göre Çin’in virüsle mücadele etmeye çalışan diğer ülkelere yardım sunarak ekonomik gücünü genişletmeye çalıştığına inanıyorlar.

Gazete, Johnson’un hükümeti içinde öfke bildiren üç İngiltere yetkilisinden alıntı yaptı.

“Bundan sonra diplomatik çizim kuruluna dönecek yeniden değerlendirmeler bir yetersizlik olacaktır.” dedi.

İkinci isimsiz yetkili “bu bittiğinde bir hesaplaşma olmalı” dedi, üçüncüsü ise “öfke en üste çıkıyor” dedi.

Gazete, Johnson hükümetinin Çin’in krizle başa çıkmasına öfkeli olduğunu, başbakanın Çinli telekom şirketi Huawei’nin İngiltere’nin 5G kablosuz ağını geliştirmesine izin verme kararından vazgeçebileceğini de sözlerine ekledi. Johnson, Huawei’nin ülkenin kablosuz altyapısını iyileştirmede sınırlı ama önemli bir rol vererek ana müttefiki Başkan Donald Trump’ı kızdırmıştı.

Trump yönetimi karardan dolayı öfkelenmiş,geçen ay Trump’ın Johnson ile yaptığı apoplektik telefon görüşmesini bitirmeden önce kendisinin bunu onaylamadığını ifade ettiği bildirildi.

Pazar günü yayınlanan  Daily Mail’e konuşan bir kabine bakanı, “Çin devletinin gizlilik arzusunun dünya ekonomisini mahvetmesine ve ardından hiçbir şey olmamış gibi geri dönmesine izin veremeyiz.” dedi. “Huawei gibi şirketlerin sadece ekonomimize değil, aynı zamanda altyapımızın önemli bir parçası olmasına da izin veriyoruz. Çin tedarik zincirlerine dayanan stratejik öneme sahip altyapılar gibi bunun da acilen gözden geçirilmesi gerekiyor.”

Johnson, İngiltere’deki her hane halkına katı sosyal mesafe kurallarına uymaya devam etmeleri için çağrıda bulundu. Önümüzdeki birkaç gün içinde İngilizlere ulaşması beklenen mektupta, bu hafta koronavirüs testi pozitif çıkan başbakan, “daha iyi olmadan önce daha da kötüleşeceğini” söyledi.

“Biz doğru hazırlıkları yapıyoruz ve hepimiz kuralları takip ettikçe daha az hayat kaybedilecek ve yaşam o kadar erken normale dönebilecektir” dedi.

Geçen hafta başbakan, insanlara evlerini sadece temel nedenlerle terk etmelerini söyleyen ve İngiltere polisine uymayanlara para cezası verme yetkisi veren ulusal bir karar çıkardı.

İngiltere’de, yeni tip Corona Virüsü (Kovid-19) nedeniyle ölenlerin sayısı bir günde 260 artışla 1019’a ulaştı. İngiltere Halk Sağlığı Kurumunun açıklamasına göre, Kovid-19 sebebiyle yaşamını yitirenlerin sayısı 759’dan 1019’a yükseldi.

Vaka sayısı ise 2 bin 510 artarak 17 bin 89 olurken, şu ana kadar toplam 120 bin 776 kişiye test yapıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler