İsrail istihbaratına corona salgını sonrası veri toplama izni verildi

Zorunlu olmayan nedenlerle evlerden çıkmanın yasak olduğu ve toplu ulaşımın askıya alındığı İsrail’de ‘olağanüstü hal kuralları’ seviyesindeki tedbirler, STK’lar ve hak savunucuları tarafından protesto ediliyor.

İşgal devleti totoliterizme hızlı adımlarla yaklaşıyor

Netanyahu pazartesi günü geç saatlerde yaptığı duyuruda virüsün yayılmasını durdurmak için geniş çaplı önlemler alındığını ve bu doğrultuda söz konusu yetkinin Şin Bet’e 30 günle kısıtlı olmak koşuluyla verildiğini açıkladı.

Bu karara göre Şin Bet kişilerin cep telefonları üzerinden konumlarını takip ederken corona virüsüne rastlanan kişilerin bütün kişisel bilgilerine de rahatlıkla erişebilecek.  

Şin Bet Başkanı Nadav Argaman şunları söyledi: “Bakanlar kurulunun onayını bir gecede aldık. Bu işe hemen başlayacağız. Sağlık Bakanlığı da ülkedeki virüs taşıyıcılarını takip etme konusunda bizden yardım istedi. Bu konudaki hassasiyetin farkındayız. Toplanan bilgilerin veritabanımıza kaydedilmeyeceğini söyleyebilirim.”

‘Tehlikeli bir emsal teşkil edebilir’ 

Parlamentodaki partilerden Mavi-Beyaz İttifakı’nın lideri Benny Gantz, “Elbette böylesi dönemlerde alınacak olağanüstü önlemler birçok hayatı kurtaracaktır. Fakat böylesi kararları alırken, şeffaflığı ve kontrolü sıkı tutmamız gerekiyor” diye konuştu.

İsrail Demokrasi Enstitüsü’nden (IDI) Schwartz Schuller ise iç istihbarat servisinin sağlık krizinde kullanılmasının tehlikeli bir emsal teşkil ettiğini savundu.

İsrail’de bugüne kadar tespit edilen vaka sayısı 337’ye ulaşırken, on binlerce kişi hala karantinada tutuluyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler