AYM’nin iptal ettiği Ahlat’taki köşk meclisten 2. kez geçti

3621 sayılı Kıyı Kanunu’nda değişiklikleri öngören teklif günlerdir Meclis’te tartışılıyor. Maddelerden biri de Van Gölü’nün kıyısında Bitlis’in Ahlat ilçesinde süren Cumhurbaşkanlığı Köşkü ile ilgili. Teklifin 20. maddesinde bölgenin gelişimine katkı sağlayacak kamu yapısının oluşturulmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilerek “Koordinatları gösterilen alanın Kıyı Kanunu’na tabi kısımlarında, kamu kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılabilmesini de teminen imar planı kararıyla resmi kurum alanları yapılabilmesi amaçlanmaktadır” denildi.

AYM, 26 Haziran 2019’da iptal etmişti

Daha önce Kıyı Kanunu’na eklenen bir maddeyle Bitlis-Ahlat ile birlikte Çandarlı ve Rize-İyidere’de belirlenen alanlarda yapılaşmaya dair sınırlayıcı hükümlerin uygulanamayacağına dair istisna getirilmişti. Ancak bu madde CHP’nin itirazı üzerine AYM’ye gitti ve AYM 26 Haziran 2019’da aldığı kararla maddenin Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmetti ve kararı iptal etti.

İnşaat, AYM kararına rağmen durmamıştı

Meclis’te kabul edilen maddeyle birlikte Ahlat’taki alanın yapılaşmaya açılması, dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün inşaatının devam etmesi yönünde karar alındı. İnşaat geçen yıl da AYM kararına rağmen durmamış, çalışmalar kamuoyuna da yansımıştı. Köşkün yapılmasının planlandığı alanın uydu görüntülerinde, Van Gölü kıyısına dolgu alan ve yeni yollar yapıldığı ortaya çıkmıştı. Bu alan önceden tarım arazisi olarak kullanılıyordu.

Erdoğan: “Birileri rahatsız olsa da yapacağız”

İnşaatı Erdoğan’ın liseden arkadaşı olan Hasan Gürsoy’un sahibi olduğu Gürsoy Grup üstlenirken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malazgirt Zaferi’nin 948. yıldönümü dolayısıyla 26 Ağustos 2019’da Ahlat’ta düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada şunları söylemişti: “10 dönüm arazi üzerinde 1.071 metrekare oturma alanına sahip bir Cumhurbaşkanlığı külliyesi kuruyoruz. Birileri rahatsız olsa da engellemeye çalışsa da bu külliyeyi ilçemize kazandıracağız.”

Cumhurbaşkanlığı: “Cumhurbaşkanlığı köşkü ileride gençlik merkezi olacak”

Köşk için Cumhurbaşkanlığı 2019 Yılı Yatırım Programı’nda 30 milyon lira bütçe ayrılırken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, başlatılan projenin bir gençlik merkezine dönüştürülmesi amacının olduğunu dile getirmişti. 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler