İdlib’te Türkiye Suriye çatışması

Suriye ordusunun Rusya’nın desteğiyle, muhaliflerin son kalesi olan İdlib vilayetindeki operasyonu devam ederken Türkiye tarafından Suriye’nin İdlib bölgesine gönderilen takviye unsurlara Suriye hükümet güçleri tarafından topçu ateşi açılması sonucu altı askerin hayatını kaybettiği, yedi askerin yaralandığı açıklandı.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bugün yapılan söz konusu saldırıya karşılık verildiği belirtildi. Türkiye’nin İdlib’te 12 tane gözlem noktası bulunuyor.   

Hayatın kaybedenlerin sayısı 8’e yükseldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu sabah rejim güçleri yine idlib’te hava saldırısına geçti ve bu hava saldırısı neticesinde de üçü sivil sekiz kişi şehit oldu. “ dedi.

Bakanlık yaptığı açıklamada, “İdlip’te çatışmaların önlenmesi maksadıyla bölgeye takviye olarak gönderilen unsurlarımıza, bulunacakları yerler önceden koordine edilmesine rağmen Rejim unsurları tarafından 03 Şubat 2020 tarihinde yapılan yoğun topçu atışı neticesinde, 4 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 1’i ağır 9 silah arkadaşımız yaralanmıştır. Bölgede tespit edilen hedefler derhal ateş destek vasıtalarımızla yoğun şekilde ateş altına alınarak gerekli karşılık verilmiş ve hedefler tahrip edilmiştir” denildi. Bakanlık daha sonra yaptığı açıklamada ölü sayısının altıya yükseldiğini duyurdu.

Erdoğan: 30 ila 35 Suriyeli etkisiz hale getirildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Ukrayna’ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında bu konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Türkiye bu saldırının cevabını vermiş durumda, vermeye devam ediyor” diyerek, “ilk belirlemelere göre “karşı taraftan 30 ila 35 Suriyeli etkisiz hale getirildi” ifadelerini kullandı.

Erdoğan F-16’lar da dahil olmak üzere fırtına öbüsleri ve toplarla arazide MİT’in belirlediği noktaların atış altında tutulduğunu ve bu sabah 46 rejim hedefine 122 fırtına ve 100 havan mühimmatıyla atış yapıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, “Ülkemizin, milletimizin ve İdlibli kardeşlerimizin güvenliğini temini için yürüttüğümüz operasyonlarımızı sürdürmekte kararlıyız” şeklinde konuştu. 

Rusya ile temaslar

Erdoğan, Suriye’de Beşar Esad rejimini destekleyen Moskova’ya da “burada muhatabımız siz değilsiniz, tamamıyla rejimdir, bizim önümüzü kesme gibi bir durum da söz konusu olmasın” diyerek, Türkiye’nin “bir taraftan şehit verirken bunlara karşı sessiz kalmasının mümkün olmadığını” dile getirdi ve “bunun hesabını sormaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Rus tarafı ile temasların sürdüğünü belirten Erdoğan, bu süreçte istenen netice elde edilemezse  muhatabıyla görüşeceğini ve “işin ciddiyetini” kendisine ifade edeceğini söyledi. Erdoğan “Generallerimiz sık sık görüşmeleri yapıyorlar. Bu görüşmelere dayalı olarak da operasyonlarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Rusya: Türkiye bizi İdlib’le ilgili uyarmadı

Rusya Türkiye İdlib’teki operasyonla ilgili kendilerini uyarmadığı için birliklerinin Suriye hükümet güçlerinin saldırısına uğradığını açıkladı. Türk yetkililerden konuyla ilgili yalanlama geldi ve Türkiye’ye ait destek unsurlarının yeri Rusya tarafından da biliniyordu açıklaması yapıldı.

Rejim unsurları “hedef” açıklaması

AKP Sözcüsü Ömer Çelik yaptığı açıklamada Türkiye’nin Suriye’deki gözlem noktaları çevresindeki Suriye devletine ait unsurlarının artık düşman olarak görüleceğini, bundan sonra bu unsurların Türkiye için hedef olacağını söyledi.

Çelik Rusya’nın Suriye rejim unsurlarına himayesini kaldırması gerektiğini kaydetti. Çelik CNNTürk televizyonunda yaptığı açıklamalarda, “Rejim artık bizim açımızdan bu bölgede tabii ki bu saldırıdan sonra hedeftir” dedi ve devam etti: “Rusya’nın rejime herhangi bir şekilde kalkan olması,onu himaye altına alması gibi bir tavrın içine girmemesini bekliyoruz. Çünkü Silahlı Kuvvetler unsurlarımıza karşı açık saldırıdan sonra oradaki rejim unsurları hedeftir.”

Rusya ile bu yeni durumun yeniden değerlendirileceğini ifade ederek, “Hedefimiz Rusya değildir” şeklinde konuşan Çelik, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye devletine ait unsurları hedef aldığını ve imha ettiğini de söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler