Elazığ 6.8’lik şiddetli depremle sarsıldı

Merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan şiddetli bir sarsıntı yaşandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre 20.55’te meydana gelen depremin büyüklüğü 6,8. 

Şu ana kadar gelen bilgilere göre, enkaz altından sağ çıkarılıp hastanede vefat eden vatandaşlar dahil olmak üzere, 21 kişi hayatını kaybetti. Depremden kısa süre sonra 14 olarak açıklanan ölü sayısı saatler ilerledikçe arttı.  

6,75 kilometre derinliğindeki deprem Güneydoğu Anadolu bölgesi geneli başta olmak üzere Karadeniz bölgesinde Tokat, Samsun ve Çorum’da da hissedildi. Öte yandan Türkiye dışında Suriye, Irak ve Filistin topraklarında da depremin sarsıntısının hissedildiği gelen bilgiler arasında.

Enkazdan çıkarılan 12 yaşındaki çocuk hastanede hayatını kaybetti

Elazığ’ın Maden ilçesinde yıkılan Mavi Göl Apartmanı’nın enkazından sabah saatlerinde çıkarılan 12 yaşındaki Miraç Dişli’nin kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği açıklandı.

Miraç Dişli, ailesiyle birlikte Maden ilçesine bağlı Gezin Mahallesi’ndeki 4 katlı Mavi Göl Apartmanı’nın enkazı altında kalmıştı. 

Sabah 08.10 civarında, önce hamile eşi ve çocuğuyla enkaz altında kalan baba Meriç Dişli’ye ulaşıldı.

Saat 09.10’daysa 6 aylık hamile eş Pınar Dişli, yaralı olarak kurtarıldı. 8 dakika sonra ise ekipler, bu kez oğulları Miraç’a ulaştı.

Yaralı anne ve oğlu, ambulanslarla hastaneye kaldırıldı ancak Miraç kurtarılamadı. 

Aynı binanın enkazı altında kalanlardan Rabia Göğdemir depremin hemen ardından yaralı kurtarılmış, saat 00.30 sıralarında ise Maviye Buğdaylı’nın cesedine ulaşılmıştı. 

Ekiplerin, enkaz altına kalanlara ulaşma çalışmaları sürüyor.

Cep telefonuyla yerini bildiren kişi 13 saat sonra kurtarıldı

AFAD koordinatörlüğünde arama çalışmalarının sürdüğü Elazığ’ın Mustafapaşa Mahallesi’ndeki Kalay Apartmanı’nda enkaz altında kalan Gülsüm İnce, depremden yaklaşık 13 saat sonra kurtarıldı. 

5 katlı apartmanın 3’üncü katında oturan Gülsüm İnce, yakınlarını cep telefonuyla arayarak, enkaz altında olduğu bilgisini verdi. 

Arama çalışmalarını izleyen yakınlarının verdiği bilgiler ışığında, AFAD çalışmalarını bu alanda yoğunlaştırdı. 

Gülsüm İnce, depremden yaklaşık 13 saat sonra elinde cep telefonuyla enkaz altından çıkarılarak, hastaneye kaldırıldı.

AFAD: Hayatını kaybedenlerin sayısı 21’e yükseldi, 3 enkazda kurtarma çalışmaları sürüyor

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) sabah 10:00 civarında yapılan son açıklamaya göre, merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 21’e yükseldi, 1030’dan fazla da yaralı var. 

Hayatını kaybedenlerin 17’sinin Elazığ’da, 4’ü Malatya’da olduğu açıklandı. 

Dün akşam 20:55’te meydana gelen depremin ardından 12’si 4 büyüklüğünün üzerinde 274 artçı deprem meydana geldi. 

AFAD Elazığ şehir merkezinde 3 binada arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtti. 

Arama kurtarma çalışmaları AFAD’ın 1167 personeli ve 235 aracıyla sürüyor. 

AFAD Başkanlığı bölgeye 6 bin 65 aile çadırı, 400 genel maksatlı çadır, 11 bin 532 yatak ve 18 bin 720 battaniye sevk edildiğini bildirdi. 

Türk Kızılayı da bölgeye 202 personel, 35 araç, 4 mobil mutfak ve 2 sahra mutfak kiti ve 3 bin 200 gıda kolisi sevk edildiğini duyurdu.

Hasarlı bina uyarısı

AFAD’dan yapılan açıklamada, “Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir” denildi. AFAD ayrıca bölgede iletişimin kesilmemesi amacıyla telefon görüşmelerinin web tabanlı uygulamalarla yapılması çağrısında bulundu.

 

Sağlık Bakanı Koca, “Elazığ’da merkezde 8, Sivrice’de 2, Maden’de bir kişi olmak üzere 11 vatandaşımız hayatını kaybetti. Ayrıca iki kişi de kalp krizi geçirdi. Malatya’da ise beş vatandaşımız hayatını kaybetti” dedi.

Koca ve Soylu, 405’i Elazığ; 148’i de Malatya’da olmak üzere toplam 553 kişinin yaralandığını ifade etti. Koca, Elazığ’da 11 kişinin yoğun bakımda tedavisinin sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Kandilli: 40 km’lik bir hattın kırıldığını düşünüyoruz

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, depremle ilgili yaptığı bilgilendirme toplantısında. “Şu andaki verilere göre 6,6 büyüklüğünde bir deprem oldu. Şiddeti ise merkeze yakın yerlerde 7 şiddetinde bir deprem oluyor” dedi.

Özener, bölgenin sismik olarak aktif bir bölge olduğunu hatırlatırken, şunları söyledi: 

“Yaklaşık 40 km’lik bir hattın kırıldığını düşünüyoruz. Bölgede son 500 yılda olan depremlere baktığımızda 7,4’e kadar olan depremler var. Bölge oldukça aktif bir deprem bölgesi. Doğu Anadolu fay hattı üzerinde bir bölge ve böyle depremler olması doğal. 1900’den 2019’a kadar olan depremlere baktığımızda 5 ile 5,9 arasında çok sayıda deprem var. ” 

Özener, artçı depremlerin bir hafta boyunca sürebileceğini belirtip “Hasarlı binalara girmekten kaçınmakta fayda var” uyarısını yaptı.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler