Kamauoyunu bilgilendirme konusunda oldukça zayıf olan Taliban yönetiminin ise konu ile resmi bir açıklama yapmaması, iddiaların gerçekliğini güçlendiriyor.
Taliban örgütünün üst yönetimi olarak bilinen Şura Konseyi, Afganistan genelinde geçici ateşkesi kabul ettiklerini bildirdi.
AP haber ajansı söz konusu ateşkesin örgütün ABD ile bir barış anlaşması imzalamasına imkan tanımak amacıyla kabul edildiğini aktardı.
Amaç ABD ile yarıda kesilen barış görüşmelerini başlatmak
Barış görüşmeleri, Washington ile Taliban temsilcileri arasında uzun süre devam etmiş ancak Taliban tarafından eylül ayında başkent Kabil’de düzenlenen saldırıda bir Amerikan askerinin hayatını kaybetmesinin ardından kesilmişti.
Bu arada Taliban’ın kabul ettiği ateşkesin kaç gün süreceği konusunda açıklama yapılmazken, örgüte yakın isimler, bir hafta ile 10 gün olmasını öngördüklerini bildirdi.
Ayrıca söz konusu ateşkes kararının Taliban lideri tarafından onaylanması gerekiyor. Ancak analistler Taliban liderinin Şura’nın onayladığı ateşkesi kabul edeceğini dile getiriyor.
Washington ile Taliban arasında barış anlaşması imzalanması, ABD’nin bu ülkedeki askerlerini kademeli olarak çekmesini anlamına geliyor.
Bunun karşılığında Taliban’ın da ‘Afganistan topraklarını yabancı teröristlere kullandırmama’ taahhüdünü içeriyor.
ABD’nin net olarak bilinmemekle birlikte Afganistan’da 12 bin civarında askeri bulunuyor.
Afganistan hükümetinden ateşkes çağrısı
Bu arada Kabil hükümeti, dün (28 Aralık) Taliban ile en kısa zamanda barış görüşmelerine başlamak için ateşkes istediğini duyurmuştu.
Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Server Daniş, Kabil’de katıldığı bir törende yaptığı konuşmada, Taliban ile Afganistan hükümeti arasında barış görüşmelerinin en kısa zamanda başlamasını istediklerini söylemişti.
Barış konusunda Afgan siyasetçiler arasında fikir birliği olması gerektiğini ifade eden Danış, bu sayede görüşmelerin güçlü bir iradeyle iyi sonuçlar vereceğini belirtti.
Taliban ise Afgan merkezi hükümetinden gelen ateşkes ve barış görüşmelerini şu ana kadar sürekli geri çevirdi.
Örgüt, olası bir ateşkesin hükümetle değil doğrudan ABD ile yapılmasını istiyordu.
ABD ise herhangi bir barış sürecinin Kabil hükümetinin öncülüğünde olmasını şart koşuyor.