İran gösterilerde yaptığı katliamları gerekçelendirdi

İran İçişleri Bakanı çarşamba günü yaptığı açıklamada, benzin fiyatlarına yapılan yüksek zamlarla alevlenen hükümet karşıtı son protestolarda 200 bin kadar kişinin yer aldığını belirtti fakat toplamda kaç kişinin öldürüldüğüne dair resmi bir bilgi paylaşmadı. Uluslararası Af Örgütü’ne göre ise ölü sayısı en az 134.

Televizyonda yayımlanan brifinginde Abdurrıza Rahmani Fazlı, protestocuların ordu ve polise ait 50’den fazla kışla ve karakola, 183 polis aracına, 731 bankaya, 70 benzin istasyonuna ve 9 dini alana, ayrıca genellikle hükümet yanlısı paramiliter kuvvetler tarafından eylemlerde göstericilerin üstüne sürmek için kullanılan bin 76 motosiklete saldırdığını iddia etti.

Rahmani Fazlı, protestolarda 307 özel araç ve 34 ambulansın zarar gördüğünü de ekledi. 

İranlı bakan, ülke genelinde, başkent Tahran ve çevresindeki yoksul mahallelerde olmak üzere, yaklaşık 50 farklı yerde protestoların patlak verdiğini söyledi. Rahmani Fazlı gösterilere toplamda 130 bin ila 200 bin arasında kişinin katıldığını da kaydetti. 

Rahmani Fazlı 16 Kasım’da, en sonunda güvenlik güçleri tarafından gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanılarak bastırılan protestoların zirveye ulaştığı sırada, Tahran’da yaklaşık 100 bölgenin protestolardan etkilendiğini, bu eylemlerde genellikle rejimin sözcüsü diye eleştirilen devlet televizyonunu ele geçirmeyi planlayan yüzlerce kişinin bulunduğunu söyledi. 

Hükümetin yaptığı bu açıklamayla muhalefetin oluşturduğu tehdidi vurgulayarak rejimin destekçilerini harekete geçirmeyi amaçlayan bir hamle olabileceği söyleniyor.

Uluslararası Af Örgütü ülkedeki ağlarına dayandırarak, protesto gösterilerinde en az 134 kişinin öldürüldüğünü duyurdu ama öldürülenlerin bulunduğu yerlere veya kimliklerine dair bir açıklama yapmadı. 

Bir hafta süren eşi benzeri görülmemiş internet kesintisinin ardından sosyal medyada paylaşılan ve hükümete ait karakolları yakan protestocuların yanı sıra eylemcilere yakın mesafeden ateş açan güvenlik güçlerini de içeren videolar geniş çaplı şiddeti gözler önün sermişti. 

Brookings Enstitüsü Doha Merkezi’nden İran uzmanı Ali Fetullah Nejad verdiği bir röportajda “Bu bilgilerin açıklanmasının tek nedeni, devletin uyguladığı şiddetin boyutunu haklı çıkarmaktır (…) Halka mantıklı gelecek bir şey sunmak zorundasınız. İlk günden beri hükümet protestocuların şehir eşkıyaları olduğunu söylüyordu. Şimdi, internet erişiminin kısmen geri gelmesinden sonra ölümcül baskıyı haklı çıkarmak için rakamları vermeleri gerekiyor” diye konuştu.

 

Kaynak: Independent

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler