
Giderek Yükselen Trend
Dijital dönüşüm bütün dünyada hızla devam ederken, sosyal medya platformları da sadece iletişim aracı olmaktan çıkıp önemli bir pazaryeri hâline geldi. ‘Social Commerce/Sosyal Ticaret’ olarak adlandırılan bu yeni trend, Türkiye’de de hızla yaygınlaşıyor. E-ticaretin bir alt dalı olarak gelişen ‘Sosyal Ticaret’, doğrudan Instagram, TikTok ve Facebook gibi platformlar üzerinden yapılan alışverişleri tanımlıyor. Küresel veri analizi şirketi Deloitte’un yaptığı araştırmaya göre; sosyal medya kullanıcılarının yüzde 67’si, favori influencer’ları tarafından tanıtılan bir ürünü hemen sepete atıyor. HubSpot’un raporuna göre de, kullanıcıların yüzde 47’si sosyal medya üzerinden alışverişlerde kendilerini daha rahat hissediyor.
On Yılda 15 trilyon Dolara Ulaşması Bekleniyor
E-ticaretin sosyal medya platformlarıyla entegrasyonu sayesinde hızla büyüyen S Ticaret’in küresel pazar büyüklüğü 2024 itibarıyla 1,26 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor ve 2035’e kadar 14,9 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Dünyada en büyük S Ticaret pazarı ise Asya-Pasifik bölgesi. Toplam pazarın yüzde 70’ini oluşturan bu coğrafyada özellikle Çin ve Hindistan gibi ülkelerde S Ticaret, geleneksel e-ticareti hızla geride bırakıyor. Kuzey Amerika ise en hızlı büyüyen ikinci pazar konumunda bulunuyor. Dijital altyapının çok güçlü olduğu Avrupa’da özellikle Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde Sosyal Ticaret’in e-ticaret içindeki payı da giderek artıyor. 2024 yılı itibarıyla, küresel e-ticaret satışlarının yüzde 19,4’ünün sosyal medya platformları üzerinden gerçekleşeceği öngörülürken, bu rakamın 2028’de yüzde 21,7’ye çıkması bekleniyor.
Türkiye Nüfusu 85 Milyon, Sosyal Medya Kullanıcısı Sayısı 57 Milyon!
Türkiye’deki S Ticaret rakamları da dünya ile paralellik gösteriyor. 2024 itibarıyla Türkiye’de 74,41 milyon internet kullanıcısı bulunuyor. Bu sayı nüfusun yüzde 87,16’sına denk geliyor. Yine 2024 verilerine göre, Türkiye’de 57,7 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunuyor ve bu oran da nüfusun yüzde 67’si. 57,7 milyon insanın sosyal medyada günlük ortalama 2 saat 37 dakika vakit geçirdiğini göz önüne alırsak bu işletmeler için çok hareketli ve iştah kabartıcı bir pazaryeri.
Türkiye’de 2024 verileriyle internetten alışveriş yapan bireylerin oranı da yüzde 57,9 olarak belirlendi. Yani, her 10 internet kullanıcısından yaklaşık 6’sının çevrimiçi alışveriş yaptığını görüyoruz. Bu kullanıcıların büyük bir bölümü ise, sosyal medya platformları aracılığıyla doğrudan alışveriş yapmayı tercih ediyorlar. Özellikle TikTok ve Instagram, Sosyal Ticaret açısından en fazla kullanılan platformlar arasında yer alıyor. TikTok’un Türkiye’deki kullanıcı sayısı 39 milyona ulaşırken, Instagram kullanıcı sayısı 53,8 milyon olarak açıklandı. Türkiye’de sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerde en çok tercih edilen ürün kategorileri arasında giyim (yüzde 76,7), restoran teslimatları (yüzde 47,5), gıda (yüzde 34) ve kozmetik (yüzde 32,4) ilk sıralarda yer alıyor.