

Suriye’nin başkenti Şam’daki Yunus Emre Enstitüsü Kültür Merkezinin başına Esed şebbihalığıyla nam salmış Deniz Büstani’nin getirilmek istendiği ancak son anda Dışişleri’nin müdahalesiyle bu vahim yanlıştan dönüldüğü öğrenildi.
Esad rejimi enformasyon bakan yardımcısının damadı olan ve Suriye iç savaşı sırasında Türkiye’de Esad rejiminin propagandasını yapan, bazı Youtuber’ları iç savaş sırasında rejim bölgelerinde gezdiren Deniz Büstani’nin Ocak ayında resmi bir kurum olan Yunus Emre Enstitüsü’nün Şam temsilcisi olarak atandığı ortaya çıktı. Esad rejiminin yıkılmasından bir ay sonraki atamadan daha sonra vazgeçilmiş. Olayın ortaya çıkması özellikle AK Parti’ye yakın çevrelerden önceki başkanı yolsuzluk soruşturması yüzünden Almanya’ya firar eden Yunus Emre Enstitüsü’ne ve başkanı Abdurrahman Aliy’ye tepkiler yağdı.
Deniz Büstani’nin Yunus Emre Enstitüsü gibi Türkiye’nin dünyadaki yüzü olma iddiasındaki bir kurumda müdürlüğe atanmasının Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Aliy’in bizzat talebiyle gerçekleşeceği öğrenildi. Nihayetinde durumun farkına varılması ve Dışişleri bürokratlarının olaya müdahale etmesiyle bu atamanın önüne geçildi.
Esed rejiminin suçlarını örtbas eden ve yargılanması gereken bir isim Suriye Devriminin hemen ardından hangi saiklerle kamu vakfına bağlı bir enstitünün Şam’daki temsilciliğine atanmak istendi? Bu atamanın önüne geçildi ancak konunun duyulmasıyla şimdi sosyal medyada bu soruların cevapları merak ediliyor.