BM Myanmar Özel Temsilcisi Noeleen Heyzer, BM Genel Kuruluna brifinginde, 1 Şubat 2021‘deki darbenin ardından ülke nüfusunun dörtte biri olan 14,4 milyon kişinin insani yardıma muhtaç hale geldiğini söyledi.
Myanmar ordusunun şiddet ve orantısız güç kullanmaya devam ettiğine dikkati çeken Heyzer, darbeden bu yana 14 bin kişinin tutuklandığını ve onlarca kişinin gözaltındayken hayatını kaybettiğini vurguladı.
Heyzer, ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının 1 milyonu geçtiğini, 7,8 milyon çocuğun okulu bırakmak zorunda kaldığını aktardı.
Ülkede orduya direnen 600’e yakın silahlı grup oluştuğuna dikkati çeken Heyzer, Arakan’da yerinden edilen ve kamplarda yaşayan 140 binden fazla Rohingyalı (Arakanlı) mültecinin, özellikle de gençlerin kamplardaki silahlı gruplarca hedef alındığını ve bu silahlı gruplara katılmaya zorlandığını söyledi.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de çatışmalar arttıkça silahlı grupların da insanları kendi saflarına katılmaya zorladığını duyurdu.
AB’den Myanmar’a “silah akıyor” uyarısı
Avrupa Birliği’nin (AB) BM Daimi Temsilcisi Olof Skoog ise isim vermeden bazı ülkelerin Myanmar’daki askeri rejime silah sağlamaya devam ederek, şiddet ve baskıya imkan tanıdığını aktardı.
Skoog, Myanmar ordusuna silah satışına, silah transferine ve teknik desteğe derhal son verilmesi ve ordunun değil Myanmar halkının desteklenmesi çağrısı yaptı.
Myanmar’daki askeri darbe
Myanmar ordusu, 2020’deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021’de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin eski fiili lideri Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve olağanüstü hal ilan etmişti.