Suud Prensi, Muhammed bin Abdulvehhab’ı Suudi tarihinden çıkaracak

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Suudi Arabistan’ın dini meşruiyet temelli hüviyetini değiştirip laikleştirmek için ülke tarihini değiştirmeye hazırlandığı iddia ediliyor.

Suudi devletinin kuruluşu mevcut resmi teze göre Suudi Arabistan’ın mevcut başkenti Riyad’ın batısında kalan tarihi Diriye kasabasının emiri Muhammed bin Suud’la (1687-1765) Necid-Uyeyneli bir din adamı olan Muhammed bin Abdulvehhab’ın (1703-1792) 1744’teki ittifak anlaşması olarak kabul ediliyor. 

Muhammed bin Suud’un ailesi 1446-1744 döneminde 298 yıl Diriye’yi yönetse de Suudi devleti bu ittifakın ardından genişleyip Necid ve çevre bölgelerinde etkisini artırabilmişti.

Suudi devletini ve toplumunu laikleştirme niyetini saklamayan Muhammed bin Selman’ın, Suudi devletinin kuruluş tezinin dini olmasından ve Muhammed bin Abdulvvehhab’a atıftan rahatsız olduğu ve Suudi tarihini değiştireceği iddia ediliyor.

Bu iddialara göre Muhammed bin Selman resmi tarihçileri eliyle Suudi tarih anlatısında ve eğitim müfredatında Suudi Arabistan’ın kuruluş tarihini miladi 1744, hicri 1157’den miladi 1727 / hicri 1139’a çektirecek. Bu yeni resmi tezde Muhammed bin Suud’la Muhammed bin Abdulvehhab’ın anlaşmasına hiç değinilmeyecek ve Diriye Emirliği’nin aslında bu olaydan bağımsız olarak Muhammed bin Suud’un Diriye Emiri olmasıyla 1727’de devletleştiği işlenecek. 

Muhammed bin Selman’ın böylece Suudi devletinin dini temelli meşruiyet anlayışını ortadan kaldırmayı, ülkedeki Muhammed bin Abdulvehhab etkisini kırarak laikleştirme projesini hızlandırmayı hedeflediği belirtiliyor.

Tarihçiler ise Muhammed bin Selman’ın bu projesini gerçek tarihi yansıtmamakla, ideolojik gerekçelerle gerçek olmayan bir tarih üretme çabası olmakla eleştiriyorlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler