Sudan’da olağanüstü hal!

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, geçiş dönemi hükümlerini feshettiklerini ve Anayasal Bildiri Anlaşmasının bazı maddelerini askıya aldıklarını açıkladı.

Burhan, açıklamasında, “Genel seçimler, Temmuz 2023’te gerçekleştirilecek. Seçimlere kadar görev yapacak ve Sudan’daki tüm kesimleri temsil edecek bağımsız bir yeterlilik hükümeti kurulacak.” dedi.

Ülkede olağanüstü hal ilan ettiklerini, 18 eyaletin valilerinin görevden alındığını aktaran Burhan, Eski Rejimin İzlerini Ortadan Kaldırma ve Yolsuzlukla Mücadele Komitesinin çalışmalarını da askıya aldıklarını belirtti.

Anayasal Bildiri Anlaşması ve Güney Sudan’da silahlı hareketlerle imzalanan Cuba barış anlaşmasına bağlı kalacaklarını belirten Burhan, ancak Anayasal Bildiri Anlaşmasının bazı maddelerini askıya aldıklarını ifade etti.

Burhan, Yolsuzlukla Mücadele Komitesinin daha önce aldığı kararların geçerli olduğunu, geçiş döneminde imzalanan tüm uluslararası anlaşmaların da geçerli kalacağını vurguladı.

Arap Birliğinden Sudanlı taraflara “geçiş dönemi anlaşmalarına bağlı kalmaları” çağrısı

Arap Birliği, Sudan’da son yaşananlara ilişkin endişe duyulduğunu bildirerek tüm taraflara “geçiş dönemi anlaşmalarına bağlı kalmaları” çağrısında bulundu.

Birlik, Sudan’da sabah saatlerinde Başbakan Abdullah Hamduk ile bazı siyasilerin alıkonulması ve sonrasında yaşanan gelişmelere ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

“Arap Birliği, Sudan’da yaşanan gelişmeler karşısında son derece endişeli. Birlik, Sudanlı tüm taraflardan 2019 yılında imzalanan Anayasal Bildiri ve 2020’de yapılan Cuba Barış Anlaşması’na tam olarak uymalarını talep ediyor.” ifadesine yer verilen açıklamada, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt’ın da geçiş dönemiyle ilgili olarak üzerinde anlaşmaya varılan ve seçimlerin yapılmasını sağlayacak tüm kararlara ve anlaşmalara saygı gösterilmesinin önemli olduğunu belirttiği aktarıldı.

Ebu Gayt’ın ayrıca, “Sudan’da geçiş sürecini sekteye uğratacak veya ülkedeki istikrarı sarsacak her türlü adımdan kaçınılması” gerektiğini vurguladığı kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı: Derin endişeyle karşılıyoruz

Türkiye, Sudan’da darbe teşebbüsünde bulunulduğu yönündeki haberlerin derin endişeyle karşılandığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Sudan’da 25 Ekim günü darbe teşebbüsünde bulunulduğu yönündeki haberleri derin endişeyle karşılıyoruz. Sudan’da tüm taraflarca Anayasal Bildiri kapsamındaki taahhütlere bağlı kalınması ve geçiş sürecinin sekteye uğratılmaması yönündeki güçlü beklentimizi vurguluyoruz.” ifadesi yer aldı.

Ne olmuştu?

Sudan’da sabah saatlerinde başlayan askeri hareketlilikte bir grup asker Başbakan Hamduk ile ülkeyi yöneten koalisyon hükümeti ortağı partilerin liderlerini gözaltına almıştı.

Bilinmeyen bir yerde tutulan Sudan Başbakanı Hamduk’un barışçıl bir şekilde devrimlerini korumak için halkı sokağa çağırması sonrası Sudanlılar, başkent Hartum’un farklı bölgelerinde bir araya gelmişti.

Sudan bayrağı taşıyan binlerce kişi askeri müdahaleye karşı gösteri düzenlemeye başladı.

Sudan Enformasyon Bakanlığı ise Egemenlik Konseyi üyelerinden bazıları ve geçiş hükümetinin bazı bakanlarının ortak askeri güçler tarafından tutuklandığı bilgisini paylaşmıştı.

Sudan 2019’dan bu yana sivil gruplar, ordu ve barış anlaşmasına imza atan silahlı hareketlerin iktidarı paylaştığı geçiş dönemini yaşıyor.

Ülkede 21 Eylül’deki darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlanmıştı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler