ABD yargıcı, Facebook’a açılan antitröst davalarını reddetti

ABD Bölge Yargıcı James Boasberg Pazartesi günü davaların “yasal olarak yetersiz” olduğuna ve Facebook’un tekel olduğunu kanıtlamak için yeterli kanıt sağlamadığına karar verdi. Karar, şikayeti reddediyor ancak davayı reddediyor, bu da FTC’nin başka bir şikayette bulunabileceği anlamına geliyor.

“Son on yılda herhangi bir noktada Facebook’un pazar payı için tahmini bir gerçek rakam veya aralık bile sağlamayan bu iddialar, nihayetinde Facebook’un pazar gücüne sahip olduğunu makul bir şekilde ortaya koymakta yetersiz kalıyor” dedi.

FTC yaptığı açıklamada, “görüşü yakından gözden geçirdiğini ve ileriye dönük en iyi seçeneği değerlendirdiğini” söyledi.

Boasberg, eyaletler için bu yolu kapattı, ancak ayrı şikayetlerini tamamen reddetti.

ABD hükümeti ve 48 eyalet ve bölge, teknoloji devini daha küçük rakipleri ezmek için sosyal ağdaki pazar gücünü kötüye kullanmakla ve sosyal ağın Instagram ve WhatsApp mesajlaşma servislerinin zorunlu bir şekilde bölünmesini içerebilecek çözümler aramakla suçlayarak Aralık 2020’de Facebook’a dava açtı.

FTC, Facebook’un 2012’de Instagram ve 2014’te WhatsApp gibi daha küçük ve gelecek vadeden rakipleri satın almak da dahil olmak üzere rekabetini ortadan kaldırmak için “sistematik bir strateji” yürüttüğünü iddia etmişti. New York Başsavcısı Letitia James davayı açarken, Facebook’un “Tekel gücünü daha küçük rakipleri ezmek ve rekabeti ortadan kaldırmak için kullandı, hepsi de günlük kullanıcıların pahasına.”

Facebook, e-postayla yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bugünün kararlarının Facebook’a karşı yapılan hükümet şikayetlerindeki kusurları tanımasından memnunuz. İnsanların zamanını ve dikkatini kazanmak için her gün adil bir şekilde rekabet ediyoruz ve hizmetlerimizi kullanan insanlar ve işletmeler için harika ürünler sunmaya devam edeceğiz.”

Eski bir savcı ve Adalet Bakanlığı antitröst avukatı olan Richard Hamilton Jr., yargıcın FTC’nin argümanlarını yetersiz bulmasına rağmen, ajansa davasını başka bir turda nasıl artıracağı konusunda bir tür yol haritası verdiğini söyledi.

Vanderbilt Üniversitesi’nde antitröst konusunda uzmanlaşmış bir hukuk profesörü olan Rebecca Allensworth, kararın “düzenleyicilerin şu anda Facebook’un yanı sıra Google’ınki gibi fiyatsız pazarlarda ve devasa, baskın firmaların süitler sunduğu pazarlarda antitröst davaları getirmesiyle ilgili sorunları gösterdiğini” söyledi. alüminyum külçe veya ham petrol gibi iyi tanımlanmış pazarların kalıplarına tam olarak uymayan ürünlerin sayısı.”

Google, Amazon ve Apple’ın yanı sıra Facebook’u da parçalamaya işaret edebilecek antitröst yasalarını elden geçirmeye yönelik iddialı bir yasa paketi, geçen hafta Meclis Yargı Komitesi tarafından onaylandı ve ABD Meclisi’nin tamamına gönderildi.

“FTC ve 48 eyalet başsavcısının iddia ettiği gibi, Facebook bir tekelcidir ve rekabet tehditlerini satın almak veya gömmek için tekel gücünü kötüye kullandı”, Yargı Kurulu Başkanı DN.Y. ve Temsilciler Meclisi Başkanı Jerrold Nadler Mevzuatın baş sponsoru D.I. David Cicilline Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki haftalarda, Amerikan işletmeleri ve tüketiciler için seçenekleri, yeniliği ve fırsatları geri getirmek için bu mevzuatı ilerletmek için çalışacağız.”

Yasanın Cumhuriyetçi baş sponsoru Colorado’dan Rep. Ken Buck, kararın “antitröst reformuna acilen ihtiyaç olduğunu gösterdiğini” söyledi. Kongrenin, rekabete aykırı davranışlarda bulunan Büyük Teknoloji şirketlerinin peşine düşmeleri için antitröst uygulayıcılarımıza ek araçlar ve kaynaklar sağlaması gerekiyor.”

Geçen Ekim ayında, yaklaşık bir düzine eyaletin katıldığı Trump Adalet Departmanı, Google’a karşı önemli bir antitröst davası açtı ve şirketi, tüketiciler pahasına rekabeti ve yeniliği boğmak için çevrimiçi aramadaki hakimiyetini kullanmakla suçladı. Mevcut haliyle, davanın yaklaşık üç yıl boyunca federal mahkemede yargılanması planlanmadı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler