AB, belirleyici seçimler öncesinde Moldova’ya 600 milyon euro sözü verdi

Avrupa Komisyonu, AB üyesi olmayan Moldova’nın, Romanya ile Ukrayna arasında sıkışan eski Sovyet cumhuriyetinin koronavirüs pandemisinden ekonomik olarak kurtulmasına yardımcı olmak ve yatırımı teşvik etmek için 2021 ile 2024 arasında fon alacağını söyledi. Komisyon, planın yargı ve yolsuzlukla mücadele reformlarına bağlı olduğunu söyledi

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı açıklamada, “Moldova Cumhuriyeti bir yol ayrımında” dedi. “AB’nin ekonomik toparlanma planı, ülkeye halkın çıkarları doğrultusunda iddialı reform gündemini yeniden oluşturma ve güçlendirme çabalarında yardımcı olmak için eşi görülmemiş bir çabadır.”

Moldova, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2020 Yolsuzluk Algılama Endeksi’nde 180 ülke arasında 115’inci sırada yer alırken, yolsuzluğun en az olduğu ülke birinci sırada yer aldı.

Krediler, hibeler ve yatırımlar şeklinde gelecek olan AB parası, ekonomik büyümeyi teşvik etmeyi ve dijital teknoloji, altyapı ve eğitim gibi alanlara odaklanmayı amaçlıyor. AB, makro-finansal yardım olarak bilinen mali yardımları belirli koşullar altında ortak ülkelere genişletmektedir.

Moldovalı seçmenler, ülkenin Batı yanlısı cumhurbaşkanı Maia Sandu’nun parlamentoyu feshetmesinin ardından Nisan ayında yapılacak erken parlamento seçimlerinde önümüzdeki ay oy kullanmaya hazırlanıyor. Hareket, aylarca süren siyasi çıkmazın ardından geldi.

Sandu, Kasım ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Moskova dostu görevdeki Igor Dodon’u yendi. Demokrasi yanlısı, yolsuzlukla mücadele bileti için kampanya yürüttü ve en büyük ticaret ortağı olan AB ile daha yakın bağları olan Moldova’ya desteğini dile getirdi.

Moldovalı anket şirketi Date Inteligente tarafından geçen ay gerçekleştirilen bir anket, katılımcıların üçte ikisinden fazlasının ülkenin AB’ye katılma fikrini desteklediğini ortaya koydu.

2020’de AB, 3,5 milyonluk ülkenin pandeminin etkisiyle başa çıkmasına yardımcı olmak için 127 milyon Euro’dan (155 milyon $) fazla hibe ile Moldova’yı destekledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler