İzmir Aliağa Cezaevinde görüş yasağı!

İzmir Aliağa Kapalı Cezaevinde hükümlü olarak bulunmakta olan Hakan Aydemir cezaevine girdikten sonra görüşçü listesine 3 kişilik arkadaş yazması engellenmektedir.

Cezaevi savcılığı, kuruma giriş tarihinden itibaren 60 gün içinde bu listeye herhangi bir isim yazmadığını iddia ederek Aydemir’in bu hakkı kullanmasına müsade etmemektedir.

Halbuki 60 günlük süre sınırlaması olağanüstü hallerde (ölüm, ikamet değişikliği, doğal afet ya da hiçbir yakınının görüşçü olarak gelmemesi vb.) cezaevi savcılığı tarafında kullandırılabilmekte, yasal mevzuat bu imkânı tanımaktadır.

Hakan Aydemir’in birinci derece yakınları da dahil olmak üzere ailesinden hiç kimse yıllardır görüşüne gelmemekte. Geçtiğimiz aylarda Aydemir, görüş hakkını kullanması ve dış dünya ile bir bağlantı kurabilmek adına 3 kişilik görüş listesine arkadaşlarının ismini yazdırmak için idareye başvurdu. Bu talebi cezaevi savcılığınca herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin reddedildi.

Aydemir’e Cezaevi Savcısı Tarafından Ziyaretçi Görüşme Hakkı Verilmiyor.

Cezaevine girdikten sonra ilk 60 gün içerisinde ziyaretçi hakkını görüşüne gelebilecek hiçbir kimseyi tanımadığı için kullanamayan Hakan Aydemir, şu anda görüş hakkını kullanmak istediğinde zaman aşımı gerekçesiyle kendisine izin verilmiyor.

Mahkûm ve tutukluların en önemli temel haklarından olan ve ceza infazının bir nebze de olsa insancıl temeller üzerine kurulması adına tanınan “görüş hakkı” bu şekilde ihlal ediliyor.

Cezaevlerindeki doluluk oranlarından kaynaklı sıkıntılar, sağlık haklarından faydalanamama, yazılan dilekçelerle ilgilenilmemesi, kitap ve kıyafet kısıtlamaları, çıplak arama gibi her cezaevi yönetiminin farklı ve keyfi uygulamaları nedeniyle insan haklarına aykırı birçok durum var iken ziyaretçi yasağı oluşması da büyük bir hak mağduriyeti doğurmaktadır.

Yargıda reform sürecinin konuşulduğu bir ülkede ilk altmış gün içerisinde ziyaretçi yazamamasından dolayı bir mahkuma ekstra ceza olarak ziyaretçi hakkı verilmemesi, yirmi birinci yüzyıl insan hakları söylemlerinin uygulamalarla hiçbir şekilde örtüşmediğini bir kez daha göstermektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler