Biden: Kuzey Kore füzeleri ‘provokasyon değil’ fırlatma

Kuzey Kore’nin hafta sonu BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olmayan balistik olmayan seyir füzelerinin fitilini ateşlediği söyleniyor.

Olay, Pyongyang’ın ABD ve Güney Kore’yi ortak askeri tatbikatlar yapmakla eleştirmesinin ardından meydana geldi .

Ayrıca, Biden yönetiminin Kuzey Kore ile diplomatik ilişkiler kurmaya devam etmesiyle de geliyor.

Aşlangıçta ABD medyasında bildirilen lansman, o zamandan beri ABD yetkilileri ve Güney Kore savunma bakanlığı tarafından onaylandı.

Güney Kore, Pazar günü erken saatlerde Kuzey Kore’deki Onchon’dan Sarı Deniz’e iki seyir füzesinin ateşlendiğini kaydetti.

Salı gecesi muhabirlerin sorularını yanıtlayan Biden, “Hiçbir şeyin değişmediğini öğrendik.” Dedi.

Testi provokasyon olarak kabul edip etmediği sorulduğunda, “Hayır, Savunma Bakanlığı’na göre her zamanki gibi iş. Yaptıkları şeyde yeni bir kırışıklık yok” dedi.

Kuzey Kore‘ye katı yaptırımlarla sonuçlanan BM Güvenlik Konseyi kararları, yalnızca Pyongyang’ın balistik füzeler gibi tehdit edici silahları ateşlemesini yasakladı.

Bu Kuzey Kore’den “ateş ve öfke” değil.

Pyongyang tarafından yapılan her füze testinin askeri yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olduğu doğrudur ve bu her zaman uluslararası toplum için bir endişe kaynağıdır.

Ancak seyir füzesi testleri, BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarının ihlali değildir ve Kuzey Kore, Biden yönetimine gerçekten meydan okumak istiyorsa, cephaneliğinde daha büyük silahlara sahiptir.

Yeni Beyaz Saray ekibinin ve müttefiklerinin şu andaki odak noktası, Kuzey Kore politikasına ilişkin yaklaşmakta olan gözden geçirme.

Donald Trump ile Kim Jong Un arasında onlarca yıl süren yaptırımlar ve üç zirve, Pyongyang’ın daha büyük ve daha ölümcül bir nükleer cephanelik geliştirmesini engelleyemedi.

Yani Başkan Biden büyük olasılıkla bu son füze testini iyi bir sebepten dolayı silkiyor – ileride çok daha büyük bir zorluk var.

Üst düzey ABD yetkilileri ayrı ayrı eylemi “Kuzey’in en normal askeri faaliyeti” olarak gördüklerini belirttiler .

Kuzey Kore politika incelemelerinin “son aşamalarında” olduklarını eklediler ve yakında bir tartışma için Japonya ve Güney Kore’nin ulusal güvenlik danışmanlarını ağırlamayı planladılar.

ABD hükümeti daha önce haftalardır Kuzey Kore ile diplomatik temas kurmaya çalıştığını söylemişti.

Pyongyang, Başkan Biden’in şu anda görevde olduğunu ve iki ülkenin Kuzey’in nükleer ve balistik füze programları konusunda anlaşmazlığa düştüğünü henüz kabul etmedi.

Bay Biden’ın seçim kampanyası sırasında, Bay Kim’i “haydut” olarak nitelendirdi ve Kuzey Kore nükleer silahsızlanmasının ABD ve BM ekonomik yaptırımları gevşetilmeden önce olması gerektiğini söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler