Radyoaktif atık uzmanı, Fukushima: Nükleer felaket neredeyse ‘Japon Devletini sona erdirdi

10 yıl önce, 11 Mart 2011’de Richter ölçeğine göre 9,0 şiddetindeki bir deprem, Japonya’nın Fukushima Daiichi nükleer santraline düşen bir tsunamiyi tetikledi. Beyond Nuclear’den Kevin Kamps, sonuçta ortaya çıkan erimenin etkisi gelecek nesiller için hissedilmeye devam edecek, fakat çok daha kötü de olabilirdi dedi.

Kevin Kamps, ABD’deki Nuclear Information and Resource Service’te sekiz yıl radyoaktif atık uzmanı olarak görev yaptı ve 2007’den beri kar amacı gütmeyen kuruluş  Beyond Nuclear ile birlikte çalışıyor.

Fukushima Daiichi nükleer santral felaketinin 10. yıldönümünde Kamps, santralin erimesinin uzun vadeli sonuçlarını açıklayarak, Japon hükümetinin ülkenin 30-50 milyon insanın tahliyesini zar zor engellediğini kabul etti.

10 yıl önce Fukushima Japonya’da tam olarak ne oldu?

Kevin Kamps: ”10 yıl önce, 11 Mart’ta Fukushima Japonya’da olan şey, 9,0’lık bir depremin, altı reaktörlü komplekse çarpan 45 fit uzunluğunda bir tsunamiye neden olmasıyla meydana gelen tarihteki en kötü nükleer güç felaketlerinden biriydi. Uzun lafın kısası, önümüzdeki birkaç gün içinde, reaktörlerden üçü eridi. 11 Mart’ta çalışıyorlardı ve onları soğutamıyorlardı çünkü deprem, güvenlik ve soğutma sistemlerini çalıştırmak için birincil elektrik kaynağı olan elektrik şebekesini tahrip etmişti.” diye konuştu.

2j.jpg

Ve tsunami dalgası, acil durum yedek dizel jeneratörlerinin yanı sıra deniz kenarındaki soğutma suyu pompalarını da yok etmişti. Yani reaktörleri soğutma yeteneği yoktu ve eridi. Neyse ki, sahadaki diğer üç reaktör o gün çalışmıyordu ya da bu muhtemelen altı erimeye yol açacaktı. Ve ayrıca, şans eseri, 11 kilometre güneyde, Fukushima Daini adında başka bir nükleer enerji santrali daha var – Daiichi bir numara, Daini iki numara demek.

60124f1e5542821f0c81acdf.jpg

Ve o gün Fukushima Daini’de çalışan dört reaktör vardı, buna inanabilirseniz, tsunami aslında orada daha büyüktü. Ve bu dört reaktörün erimemesinin tek nedeni, depremden kurtulan ve güvenlik ve soğutma sistemlerini çalışır durumda tutan veya son 10 yılda yaşadıklarımızın iki katına veya daha kötüsüne sahip olan tek bir saha dışı elektrik hattıydı.

japonya-nukleer-santral.jpg

Büyük bir soru, bunun neden olduğu? Japon parlamentosu bir araştırma yaptı. Tamamlamaları bir yıl sürdü. Vardıkları sonuç, Fukushima Daiichi nükleer santrallerini buna karşı çok savunmasız bırakan Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi, nükleer enerji endüstrisi ve Japon nükleer güvenlik düzenleyicileri ve hükümet yetkilileri arasındaki gizli anlaşma olduğu, ona çarpan bir iki yumruk doğal afet olduğu idi. Ve temel neden buydu – gizli anlaşma.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler