Pyatt, savaş uçaklarını Yunanistan’da bulundurulması için uygun altyapı inşa edilmeden F-35′lerin alınmasının mümkün olmadığını da vurguladı. ABD havacılık devi Lockheed Martin, bu altyapıyı geliştirmenin en az 5 yıl süreceğini duyurdu.
Büyükelçi Pyatt, Atina’nın Donanma ve Hava Kuvvetleri kapasitesini yükseltme planı çerçevesinde, yeni fırkateynlerin satın alınmasına ilişkin iki taraf arasında bir anlaşma tamamlanana kadar Yunan donanmasının bir savaş gemisi alımı için geçici anlaşma ile desteklenebileceğini kaydetti.
Bu nedenle Washington şu anda Yunan hükümetinden fırkateynler için ilk etapta bağlayıcı olmayan bir ‘Talep Mektubu’ bekliyor.
Pyatt: Top artık Ankara’da
Büyükelçi Pyatt ayrıca Atina ile Ankara arasındaki istikşafi görüşmelere ilişkin bir soruya da yanıt vererek “Mevcut durumu Ağustos ayında yaşadığımız duruma tercih ediyoruz” dedi ve ABD‘nin Başbakan Kyriakos Miçotakis ve Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın, Ankara ile işleri yoluna koymak için görüşmeler yapmasını desteklediğini belirtti.
Pyatt “Top artık Ankara’nın ayağında” diyerek Yunanistan’ın ikinci tur görüşmelerin Atina’da yapılması için teklif götürerek üzerine düşen adımı atmış olduğuna dikkat çekti.