Halis Hoca’ya verilen son ceza sonrası Bakırköy Adliyesi önünde yapılan basın açıklaması

Dün, Halis Bayancuk Hoca hakkında hukuksuz bir şekilde verilen 3. ceza sonrası adliye önünde yapılmak istenen basın açıklaması polis tarafından engellenmek istenmişti. Uzun uğraşlar sonrası Mazlumder  ve Özgür-Der öncülüğündeki 10 avukat tarafından basına yönelik bir açıklama gerçekleştirildi.

İlk olarak Halis Hoca’nın avukatı Serkan Türkdoğru daha önce verilen mahkeme kararlarındaki çelişkilere ve kamu kurumlarının dosya kapsamına giren raporlarının yok sayılmasına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Halis Bayancuk’un 2008 yılından beri Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmekte olan ceza davasında herhangi bir terör örgütü ismi belirtmeksizin 12,5 yıl ceza verildi. Bugünkü yargılamayı anlayabilmek için daha önce verilen kararları ve istihbarat raporlarını da bilmekte fayda var. Daha önce yargılandığı dosyalar arasında olan istihbarat raporlarında, herhangi bir suç örgütüyle bağlantısının tespit edilemediği belirtilmişti. Bir başka istihbarat raporunda da bu iki terör örgütünün (El-Kaide ve DEAŞ) sahada çatışan iki örgüt olduğu belirtilmişti.

Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Temmuz 2020 tarihinde El-Kaide/DAEŞ terör örgütünün yöneticisi olması gerekçesiyle cezalandırılmasına karar verilmişti. Sakarya Ağır Ceza Mahkemesi tarafından iddianameye göre DEAŞ ama gerekçeli karara göre herhangi bir örgüt ismi belirtilmeden terör örgütü kurup, yönetme suçundan cezalandırılmasına karar verildi. Bugün yapılan yargılamada ise sözde El-Kaide dosyası olmasına rağmen örgüt ismi verilmeden ceza verildi.

Şimdi ortaya şöyle bir durum çıktı: ‘Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesine göre, birbiriyle çatışan iki örgütün lideri, Bakırköy 16. Ağır Ceza ve Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesine göre ise isimsiz bir örgütün lideri. Bunu artık Yargıtay’ın dosyaları birleştirmek suretiyle çözeceğini düşünüyoruz. Toplamda aynı fiillerden üç defa cezalandırılmayla 37 yıl 6 ay ceza verilmiş oldu.”

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya yapılan hukuksuz yargılamaların apaçık olduğunu, bu yapılan haksızlığa şahitlik ettiklerini ve yüce Allah’a şikayet ettiklerini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

 “Halis Bayancuk davalarıyla alakalı çok net olarak altını çizmek istediğimiz husus şudur: Bir kişi hakkında hiçbir delil ortaya konmaksızın, hiçbir gerekçe bulunmaksızın farklı örgüt adlarıyla mükerrer yargılamalar yapılması ve her birinden ayrı ayrı ceza verilmesi insan haklarına, hukuka ve evrensel hukuk ilkelerine aykırıdır. Bugün ve bundan önce verilen kararlarda olduğu gibi yine herhangi bir gerekçe göstermeksizin, somut bir delil ortaya konulmaksızın, herhangi bir şahit ya da suçlayan kişi bulunmaksızın bir insana 12,5 yıl ağır hapis ceza verilmesi hukukla, adaletle, vicdanla bağdaşmaz. Bu yanlışlığı ilgili herkesin duymasını istiyoruz. Bu yanlışlık asla kabul edilmeyecektir. Birilerinin kendi vicdanlarında bu işi normal görmüş olmaları insanlık vicdanına sığmaz, adalete sığmaz, asla hakkın hukukun yerine getirilmesi olarak kabul edilemez. Biz Özgür-Der olarak da bu hukuksuzluğa bir daha şahitlik ettiğimizin altını çiziyoruz, vurguluyoruz ve bu hukuksuzluğu halka ve bütün duyarlı insanlara ve en başta da Allah-u Teala’ya şikâyet ediyoruz.”

Grup adına son olarak söz alan Mazlum-Der Genel Sekreteri Avukat Kaya Kartal, yargılamalardaki hukuksuzlukları dile getirmek istedikleri bir basın açıklamasının dahi bin bir zorlukla yapabildiklerini belirtti;

“Bugün Halis Bayancuk üçüncü kez örgüt yöneticiliğinden ceza aldı. Toplamda 37,5 yıl ceza aldı ama hiçbir somut eylem ithamı ve hiçbir somut suçlama yok. Böyle bir dosyadan bahsediyoruz. Burada da basın açıklaması yapma ihtiyacı hissettik. Böyle bir açıklamayı bile bin bir zorlukla, bin bir tartışmayla ve ancak bu kadar kişiyle bunu yapabildik. Kitle diyebileceğimiz 15-20 kişilik arkadaş grubu ise dağıtıldı. Bunu da Türkiye’nin ayıbı olarak kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler