Myanmar’da darbe: Ordu, yönetime el koyduğunu ve 1 yıl boyunca ülkeyi yöneteceğini duyurdu!

Şirketler, darbenin şimdiden milyarlarca değerinde yabancı yatırımı riske attığını belirtiyor.

ABD, bölgenin en fakir ülkelerinden biri olan Myanmar’a ek yaptırımlar uygulamayı düşündüğünü zaten söyledi.

Bununla birlikte, ABD yaptırımlarının etkisi sınırlı olabilir çünkü ülkenin yatırımlarının çoğu Asya’dan geliyor.

Dünya Bankası’na göre, Singapur geçen yıl Myanmar’daki en büyük yabancı yatırımcıydı ve onaylanan toplam yatırımın yüzde 34’ünü oluşturuyordu. Hong Kong, yüzde 26 ile ikinci en büyük yatırımcı oldu.

Eylül ayında sona eren 2020 mali yılında Myanmar’a Doğrudan Yabancı Yatırım taahhütleri 5.5 milyar $ (4 milyar £) değerindeydi.

Gayrimenkul ve imalatın her biri bu rakamın yaklaşık% 20’sini oluşturuyordu.

Bu rakamların koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl çok daha düşük olması bekleniyordu.

myanmar-darbe-aa-1509677.jpg

Kazanan Çin mi olacak?

Vriens & Partners, şu anda Myanmar’da yatırım yapan yabancı müşteriler için 3 milyar – 4 milyar dolar değerinde projeleri yürüten bir devlet işleri danışmanlık şirketidir.

Projeler ağırlıklı olarak enerji, altyapı ve telekomünikasyon içindir.

Firmanın yönetici ortağı Hans Vriens, “Bunların hepsi risk altında, bu ülke zaten kovid tarafından kötü bir şekilde etkilendi ve yatırım yapma iştahının azalması. Ve şimdi bunu üstümüzde görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Yaptırımların yabancı yatırım üzerinde önemli bir etkisi olabilir, hem Batılı hem de Japon şirketler Myanmar’daki projeler hakkında iki kez düşünüyor.

ABD zaten Myanmar’a yaptırımları düşünürken, Bay Vriens işletmelerin bunun yerine Çin’e dönebileceğini düşünüyor.

“Gerçekten dönebilecekleri tek ülke burası” dedi.

İsminin verilmemesini isteyen Yangon merkezli bir işadamı, darbenin şimdiye kadarki nispeten barışçıl göründüğü için rahatladığını söyledi.

“Şimdiye kadar barışçıl, protesto yok, ancak duygular güçlü ve insanlar üzgün” dedi.

Ekonomi üzerinde bir etkisinin olması muhtemel olduğunu, ancak batılı yaptırımların etkisinin geniş olup olmamasına veya darbe liderlerini hedef almasına bağlı olacağını söyledi.

Yaptırımların etkisi sınırlı olabilir, çünkü yabancı yatırımların büyük bir kısmı Asya’dan geliyor.

“Bunun psikolojik bir etkisi olacak, ancak gerçek dolar rakamı geliyor, biz hiçbir zaman batı yatırımlarına bağımlı kalmadık” dedi.

Sorumlu şirketleri cezalandıran yaptırımlardan daha iyi bir yaklaşım olduğunu söyledi.

“Yaptırımlardan ironik bir şekilde en çok etkilenen Avrupa veya ABD standartlarına bağlı sorumlu şirketlere sahipsiniz” dedi.

Modaya uygun demokrasi

American Apparel & Footwear Association başkanı Stephen Lamar, ticaret grubunun birçok üyesinin Myanmar’da iş yaptığını ve darbeyi derinden endişe verici bulduğunu söyledi.

“Bu krize hızlı, barışçıl ve demokratik bir çözüm için kalplerimiz ve dualarımız Myanmar halkının yanında – Myanmar’ın çalışkan halkının kaydettiği ekonomik ilerlemeyi ortadan kaldırmayan bir çözüm.” Dedi.

H&M sözcüsü, şirketin olayları izlediğini ve tedarikçilerle yakın temas halinde olduğunu, ancak kaynak bulma stratejisini değiştirmeye yönelik acil planları olmadığını söyledi.

Yetkili, “Gelişmeleri yakından takip ediyoruz, ancak bunun ileride bizim için ne anlama geleceği konusunda spekülasyon yapmaktan kaçınıyoruz.” dedi.

Ticaret durdu

Darbe, borsada işlem gören bir şirket için şimdiden etkili oldu. Myanmar odaklı Yoma Strategic Holdings, şirketin listelendiği Singapur’da bir ticaret durdurma kararı aldı. Yoma’nın Myanmar’da gayrimenkul, yiyecek ve içecek, otomotiv ve finans hizmetlerinde hisseleri bulunmaktadır. Şirketin genel müdürü Melvyn Pun, Myanmar’dan bilgi eksikliğinin ticareti durdurmayı gerekli kıldığını söyledi.

“Neler olduğunu söylemek zordu. [Pazartesi sabahı] Yangon içinde veya dışında telekom yoktu” dedi.

Avustralyalı petrol ve gaz şirketi Woodside Energy, Myanmar’da sondaj faaliyetleri yürütüyor ve “en yüksek önceliğinin halkımızın, ailelerinin ve yüklenicilerinin güvenliği olduğunu” söylüyor.

Bir Woodside Energy sözcüsü BBC’ye verdiği demeçte, “Mevcut 2021 sondaj kampanyamızı dikkate alarak, bu planlanan faaliyetlerin nasıl etkilenebileceğini anlamak ve ileriye dönük planımızı hazırlamak için paydaşlarımızla birlikte çalışıyoruz” dedi.

Yavaş büyüme

Dünya Bankası’nın en son rakamları, ekonominin bu mali yıl% 2 oranında yavaş bir şekilde büyüyeceğini ve 2019’un sonunda% 22,4 olan yoksulluk oranlarının% 27’ye çıkmasının beklendiğini gösteriyor.

Finansal veri şirketi Fitch Solutions’tan Anita Basu, BBC’nin Asia Business Report’a verdiği demeçte, darbeden önce önümüzdeki mali yıl için% 6’lık güçlü bir büyüme beklendiğini söyledi. Şimdi Fitch, büyümenin yarı yarıya kesilmesini bekliyor.

Darbenin yabancı yatırım üzerinde önemli bir etkisinin olup olmayacağı henüz belli değil.

Basu, “Bundan etkilenecek en büyük yatırımcılar Asyalı yatırımcılar olacak ve bu nedenle bu ülkelerin birçoğundan çok geçici bir tepki gördünüz.” dedi.

Çin için bunun “rahatsız edici bir durum” olduğunu söyledi, çünkü Kuşak ve Yol girişim yatırımları Myanmar’da oldukça mütevazı olsa da Çin, siyasi belirsizliğin olduğu ülkeler konusunda gerginleşti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler