Trump, Biden’ın yemin törenine katılmayacak

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) tartışmalar son bulmuyor. Stresli seçim süreci, Trump’ın yenilgiyi kabul etmemesi, Kongre’nin işgali derken iyiden iyiye iç karışıklığa doğru ilerleyen olaylar, Başkan Donald Trump’ın 20 Ocak’ta görevi yumuşak bir şekilde devredeceğini açıklamasıyla kısmen duruldu.

Ancak Trump, yeni bir açıklamayla, Joe Biden’ın yapacağı başkanlık yemin törenine katılmayacağını duyurdu. ABD’de bu durum en son 151 sene önce, 1869 yılında yaşanmıştı.

Trump paylaştığı Twitter mesajında, “Soranlara söylüyorum. 20 Ocak’taki başkanlık devir teslim törenine katılmayacağım.” ifadelerini kullandı. Trump kararla ilgili herhangi bir gerekçe de belirtmedi.

Trump’ın yerine yemin törenine ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in katılması bekleniyor. Konuyla ilgili ABD’nin seçilmiş Başkanı Joe Biden’dan henüz bir yanıt gelmedi.

Biden’ın Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki geçen ay yaptığı açıklamasında “Biden’ın, Trump’ın görev teslim ve yemin törenine katılıp katılmaması konusunu çok düşünmediğini” söylemişti.

ABD tarihinde 151 sene sonra bir ilk

Trump söylediği gibi ABD Başkanlık devir teslim törenine katılmazsa yaklaşık 151 sene sonra bir ilk gerçekleşmiş olacak. ABD’nin 1865’te göreve gelen 17. Başkanı Andrew Johnson, 4 Mart 1869’da görevini teslim edeceği ABD’nin 18’inci Başkanı Ulysses S. Grant’ın yemin törenine katılmamıştı.

Johnson, 1868 seçimlerinde Demokrat aday Horatio Seymour’u desteklemiş ancak seçimleri Cumhuriyetçi Ulysses S. Grant kazanmıştı. Büyük bir hayal kırıklığına uğrayan Johnson, Grant’in yemin törenine katılmayı reddederek Mart 1869’da Beyaz Saray’ı terk etmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler