Bir gün artık 24 saat değil

Bilim insanları, evrende bir eşi daha olmayan gezegenimiz Dünya’nın kendi ekseninde, şimdiye kadarkinden daha hızlı döndüğünü belirledi. 
  
Söz konusu çalışmaya göre, Dünya, ölçümlerin yapılıp kaydının tutulduğu son 50 yıla kıyasla hiç olmadığı kadar hızlı dönüyor. Bu sebeple Dünya üzerinde bir gün, artık 24 saatten daha kısa bir sürede tamamlanıyor. 
  
LiveScience’ta yer alan habere göre, 19 Temmuz 2020 tarihinde bir günün 24 saatten 1,4602 milisaniye daha kısa sürdüğü bilimsel kanıtlarla ortaya çıkarıldı. 
  
Aynı habere göre, bu 1960’lı yılların sonlarından itibaren kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana saptanan en kısa gün olarak kayıtlara geçti. Bu tarihten öncesinde ise kayıtlar resmi olarak bulunmasa dahi Dünya’nın görece daha yavaş olduğu zaten biliniyordu.
  
Bu keşif sonrası ortaya çıkan ‘artık bir günün 24 saatten yaklaşık olarak 0,5 saniye daha kısa sürdüğü’ gerçeği, kullanılan 24 saatlik zaman biriminde saniyenin tanımının değişip değişmeyeceği konusunda tartışmalara yol açtı. 

Bu, çok ufak bir fark olarak görülse de özellikle uydular ve iletişim ekipmanları Ay, Güneş ve diğer yıldızların konumlarına bakılarak belirleniyor ve Güneş zamanı ile hizalanan gerçek zamana dayanıyor.  

Bu nedenle milisaniyelik farklar bile bilim insanları için oldukça önemli. Uzay-zaman teorilerine Einstein’ın izafiyet kuramıyla birlikte bakıldığında, Dünya’da yaşanan bu ufacık değişimin evrenin uzak köşelerinde yaşanan olaylarla etkileşimi, tahmin edilenden çok daha büyük olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler