ABD’de kaos: Bu bir darbe girişimidir!

ABD’nin görevi bırakmak üzere olan Başkanı Donald Trump’ın seçim sonuçlarını tanımayarak bugün başkent Washington DC’de düzenlediği mitingin ardından, Trump destekçileri seçim sonuçlarına göre belirlenen delege oylarının sayılıp, sonuçların resmen tescil edileceği oturumun düzenlendiği Kongre binasını bastı. 4 saat süren işgal sırasında 1 kişi vurularak hayatını kaybetti.

Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington’da gösteri düzenleyen Trump destekçilerinden bazıları polis barikatını aşarak Kongre binasına girdi. Trump, daha önce düzenlediği mitingde yenilgiyi asla kabul etmeyeceklerini söylemiş ve destekçileriyle birlikte kongreye yürüyeceğini dile getirmişti.

Polis biber gazı ve ses bombaları kullanırken Kongre binasına giren göstericilerden biri, vurularak ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan kadın göstericinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Kongre binası önünde çıkan olaylar nedeniyle Senato’daki oturum ertelendi. 

Yaklaşık 4 saat süren gerginliğin ardından, ABD Kongresi’ndeki olaylara müdahale için görevlendirilen Ulusal Muhafızlar, durumu kontrol altına aldı.

Saat 18:00’den itibaren uygulanmaya başlanan sokağa çıkma yasağından hemen önce, göstericiler Senato ve çevresinden uzaklaştırıldı. 

Beyaz Saray’dan istifalar geldi

Trump’ın eşi Melania Trump’ın Özel Kalem Müdürü Grisham, olaylar nedeniyle görevinden ayrıldığını açıklayarak ilk istifa eden isim oldu. 

Bir dönem Beyaz Saray Sözcülüğü görevini de yürüten Grisham yaptığı açıklamada, görevini memnuniyetle yaptığını ancak bugünkü olayların ardından istifa kararını aldığını kaydetti. 

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Sarah Matthews ve Beyaz Saray Sosyal İşler Müdürü Rickie Niceta da ilerleyen saatlerde olaylar nedeniyle istifa ettiklerini duyurdu. 

Trump’ın ‘Eğer seçimi çalarsanız böyle şeyler olur’ tweetini Twitter sildi

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Kongresi’nde yaşanan olaylara ilişkin yaptığı son paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Uzun süredir kötü ve adaletsiz muamele gören vatanseverlerin elinden açık farkla kazanılan bir seçim zaferi, kabaca ve alçakça alınınca işte böyle şeyler ve olaylar olur. Muhabbet ve barışla eve gidin. Bugünü daima hatırlayın.”

Trump’ın söz konusu mesajı, kısa süre sonra Twitter tarafından silindi.

Washington’da sokağa çıkma yasağı başladı

ABD Başkanı Donald Trump’ın destekçilerinin Kongreyi basmasının ardından Kongre binası boşaltılırken, bina dışında polisle göstericiler arasında arbede yaşandığı bildirildi. 

Yaşanan arbedenin ardından güvenlik güçleri Kongre binası çevresinde güvenliği sağlarken, geriye kalan göstericilere de sokağa çıkma yasağının başlamasından önce alanı terk etmeleri çağrısında bulundu.

Ulusal Muhafızlar, Kongre Binası ve çevresinde kontrolü sağladı.

a-001.jpg

Macron’dan açıklama

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD’deki olaylara tepki vermediği ve sessiz kaldığı eleştirilerinden sonra açıklamada bulundu.

Macron, Twitter hesabından paylaştığı videoda şunları söyledi:

“Bu 6 Ocak’ta ABD Kongresinin Kasım 2020’deki seçimleri kazanan Başkan Biden’in başkanlığının tescil edileceği oturum sırasında bazı şiddet yanlısı kişiler bir kadını öldürdü ve Amerika demokrasisinin seküler anıtı Kongre binasına girdi. Dünyanın en eski demokrasilerinden birinde görevini devredecek bir cumhurbaşkanının taraftarları meşru bir seçimin sonuçlarına silahlarla meydan okuyorsa bu evrensel bir fikre zarar verir. Washington’ta bugün olanlar ABD’yi yansıtmıyor. ABD, bağımsızlık ve özgürlüğüne yönelik tehditlere rağmen 20. yüzyıldaki iki dünya savaşında da Fransa’nın yanında yer aldı. Bugün Fransa şevk ve kararlılıkla ABD halkının ve yöneticilerini seçmeye, kaderlerini, hayatlarını hür irade ve demokratik seçimlerle belirlemeye çalışan halkların yanında. Bazılarının şiddet ve baskılarına rağmen pes etmeyeceğiz.”

ABD eski Başkanı Bush: Dehşete düştüm

ABD’nin eski Başkanı George W. Bush, ABD Başkanı Donald Trump’ın destekçilerinin Kongreyi basması karşısında dehşete düştüğünü söyledi.

ABD basınında çıkan haberlere göre, Bush, Trump destekçilerinin Kongre binasına girmesiyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.  Bush, eşi Laura ile yaşananları dehşete kapılarak izlediklerini belirterek, seçimden bu yana bazı siyasetçilerin pervasızca davranışlarına, ABD’nin kurumları ve geleneğine saygısızca yaklaşımlarına tanıklık ettiklerini belirtti. 

Kongre’yi basan bu insanların, beyhude ümitlerle kışkırtıldığını belirten Bush, “Ayaklanma, ülkemize ve itibarımıza büyük zarar verebilir. ABD’de her vatansever vatandaşın hukukun üstünlüğünü desteklemesi temel bir sorumluluktur” ifadesini kullandı. 

ABD eski Başkanı, bu tür olayların, “ancak seçim sonuçlarının tartışmalı olduğu bir muz cumhuriyetinde” yaşanabileceğini vurgulayarak, seçilmiş kişilerin görevlerini yerine getirmesine, ABD’lilerin seslerini, barış ve güvenlik içinde temsil etmelerine izin verilmesi gerektiğini kaydetti. 

Almanya Dışişleri Bakanı Maas: Demokrasiyi ayaklar altına almaya son verin

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, açıklamasında “Artık Amerikalı seçmenlerin kararını kabul edin. Demokrasiyi ayaklar altına almaya son verin” ifadelerini kullandı.

Demokrasi düşmanlarının Washington’daki inanılmaz görüntüleri görmekten mutlu olduğunu belirten Maas, “Kışkırtıcı kelimeler Federal Meclis basamaklarında olduğu gibi şimdi de Kongrede şiddet eylemlerine dönüşüyor. Demokratik kurumlara yönelik küçümsemelerin etkisi yıkıcıdır” değerlendirmesinde bulundu.

BM Genel Sekreteri Guterres: ABD Kongresine baskının ardından yaşanan olaylardan üzüntü duydum

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD Kongresinin Başkan Donald Trump’ın destekçileri tarafından basılmasının ardından yaşanan olaylardan üzüntü duyduğunu bildirdi.

Guterres, sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, siyasi liderlerin bu tür durumlarda destekçilerinden şiddetten kaçınmalarını, demokratik süreçlere ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermelerini istemesinin önemine vurgu yaptı. 

BM 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır da Twitter hesabından, “Bugün Washington’da Kongrede yaşanan gelişmelerden üzüntü ve endişe duydum. ABD, dünyanın en büyük demokrasilerinden biri. Böylesine kritik bir zamanda ev sahibi ülkemizde demokratik süreçlerde barış ve saygının üstün geleceğine inanıyorum” açıklamasında bulunmuştu. 

FBI: Washington’da şiddeti körükleyen şahısların bilgilerini bizimle paylaşın

FBI, internet sitesi üzerinden bir açıklama yayınlayarak Washington’da ‘aktif olarak şiddeti körükleyen kişilerin tespiti’ için yardımcı olarak bilgilerin kendileriyle pylaşılmasını istedi. 

Çin medyasından Pelosi’ye Hong Kong hatırlatması

Çin Komünist Partisi’ne (ÇKP) yakın Global Times gazetesi, ABD’de Kongre Binası’nda yaşanan olayların ardından Hong Kong eylemcilerinin parlamento baskınını gündeme getirdi. 

Twitter hesabından Hong Kong eylemlerini ve Washington olaylarını karşılaştıran fotoğraflar paylaşan gazete, paylaşımına “Pelosi bir zamanlar Hong Kong isyanlarını ‘görülmesi gereken güzel bir manzara’ olarak nitelendirmişti. Capitol Hill’deki son gelişmeler hakkında aynı şeyi söyleyip söylemeyeceği henüz belli değil” notunu düştü.

Global Times ayrıca, bu paylaşımını Twitter hesabında sabitledi.

Gazete ayrıca, ‘Sam Amca’nın demokrasi ustalığı’ başlığıyla bir karikatür yayınladı. 

Karikatürdeki Sam Amca karakterinin, televizyonda Hong Kong olaylarını izlerken “Güzel manzaralar”, Washington olaylarını izlerken ise “Zorbaları vurun” dediği görülüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler