Amerika Birleşik Devletleri’nin, Irak ve Afganistan başta olmak üzere işlediği çok sayıda savaş suçunu ifşa eden ve farklı birtakım konularda da devletin ortaya çıkmasını istemediği gizli bilgileri servis eden WikiLeaks adlı sitenin kurucusu Julian Assange bugün hakim karşısına çıkacak.
İngiltere’nin başkenti Londra’da 7 yıldır yaşadığı Ekvador Büyükelçiliğinde geçen sene nisan ayında gözaltına alınıp tutuklanan Assange’ın iadesine ilişkin davada karar duruşması yerel saatle 10.00’da (TSİ 13.00) yapılacak.
ABD’ye iadesinin görüşüleceği davada Assange, iadenin gerçekleşmesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alması bekleniyor.
ABD, İngiltere’nin Guantanamo’su olarak bilinen Belmarsh hapishanesinde tutuklu bulunan Julian Assange’ın, ABD ‘ülke tarihinin en büyük gizli bilgi sızdırmalarından birinde rol almak’ ve ‘casusluk’ dahil 18 farklı suçtan iadesini talep ediyor.
Mahkemenin, casuslukla suçlandığı ABD’den gelen iade talebini kabul etmesi durumunda Assange’ın davayı üst mahkemeye ve oradan da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıma imkanı bulunuyor. Uzmanlar, Assange’ın iade davasının 2 yıla kadar uzayabileceğini söylüyor.
Yeni ABD yönetiminin farklı bir yönde karar almaması halinde Washington’ın da aleyhine çıkabilecek karara itiraz etmesi bekleniyor.
Assange’ın esasen, Irak ve Afganistan’da sivillerin katlinin gizlenmesi ve mahkumlara işkence edilmesi gibi gizli bilgilerin yer aldığı dosyaları yayımlayarak dünyayı haberdar ettiği için ABD tarafından cezalandırılmak istendiğini biliniyor. Çünkü bu dosyalarda ABD askerlerinin, asker-sivil, çocuk, kadın ayrımı gözetmeden, hatta bazen “haz alarak” birçok kişiyi katlettiği görülüyor.
WikiLeaks’in en çok dikkat çeken ifşalarından biri, aralarında teslim olanların da yer aldığı sivillerin katlinin gizlenmesi ve mahkûmlara işkence edilmesi gibi bilgilerin yer aldığı 2010’daki Irak belgeleri oldu. Afganistan ile ilgili belgeler ise, ABD öncülüğündeki koalisyonun yüzlerce sivili öldürdüğünü ve bunları gizlediğini ortaya koydu.