Rusya, Aleksey Navalny hakkında yolsuzluk soruşturması başlattı

Rus makamlar, Navalny ile birlikte adı açıklanmayan bazı şahısları 4,81 milyon dolar tutarındaki bağışları özel ihtiyaçlarını karşılamak için kullanmakla suçluyor.

Twitter üzerinden soruşturmayla ilgili açıklama yapan Navalny, “Beni öldüremeyince hapse atmanın yollarını arıyorlar. Putin’in emriyle açılmış uydurma bir soruşturma gibi duruyor” ifadelerini kullandı.

Navalny’nin zehirlenmesiyle artan gerginlik

Rusya’nın yakın tarihine damga vurmuş Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en güçlü rakibi olarak görülen Navalny, Kremlin ile AB arasında gerilime neden olan bir isim.

Putin’in kısa bir süre önce, görev süresini uzatması ve ömür boyu dokunulmazlık almasıyla iktidarı perçinlemesinin yankıları sürerken, Navalny gibi muhaliflerin etrafındaki kıskaç da daralıyor.

20 Ağutos’ta bir seyahat sırasında fenalaşan Navalny, özel bir uçakla Almanya’ya giderek burada tedavi altına alınmıştı. O günden bu yana Almanya’da bulunan muhalif avukatın, Noviçok grubuna ait bir kimyasalla zehirlendiği tespit edilmiş, başta Berlin olmak üzere batılı hükümetler olaydan Rusya’yı sorumlu tutmuştu.

İddiaları yalanlayan Kremlin, Navalny’nin her Rus vatandaşı gibi evine dönmekte serbest olduğunu duyurmuştu.

Hemen dön ya da hapse gir

Rusya, muhalif Aleksey Navalny’ye geri dönmesi için ültimatom verdi.

Yapılan çağrıda, Navalny’nin bu sabah itibariyle Moskova’ya dönmesi, gidip bildirimde bulunması istendi. Aksi takdirde Nalavny’nin ülkeye döndüğünde, hakkındaki ertelenmiş mahkumiyet kararı nedeniyle hapse gireceği uyarısında bulunuldu.

Federal Hapishane Servisi (FSIN) yayımladığı son dakika mesajında “Hemen Almanya’dan geri dönün ve salı sabahı erken saatlerde rapor verin ya da bu süreden sonra dönün ve hapse girin” ifadelerini kullandı.

FSIN, Navalny’yi 2014’ten kalma bir mahkumiyet nedeniyle ertelenmiş hapis cezasının şartlarını ihlal etmek ve ceza teftiş makamının denetiminden kaçmakla suçluyor.

Son olarak Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Navalny’in, ‘zehirlendiğimi telefonda kandırdığım ajanlardan öğrendim’ iddiasını “Rusya Federal Güvenlik Servisi’ni (FSB) itibarsızlaştırma girişimi” olarak nitelendirmişti.

Rus muhalif sahte telefon numarasıyla kendisini Rus istihbarat yetkilisi olarak tanıtarak, bir Rus istihbarat elemanından nasıl zehirlendiğinin detaylarını öğrendiğine yönelik video yayınlamıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler