AİHM’den, Demirtaş ile ilgili karar

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Daire’nin, dört yıldır Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan, Selahattin Demirtaş’la ilgili, geçen yıl yaptığı duruşmaya yönelik verdiği karar açıklandı. AİHM’den, Demirtaş’ın, 2018’deki gibi, derhal tahliye edilmesi gerektiği ve Türkiye’nin hak ihlali yaptığı kararı çıktı.

 

Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, kararı şöyle aktardı:

“AİHM Büyük Dairesi, olması gerektiği gibi, Sn Demirtaş ile ilgili ağır ve tarihi bir karar ile derhal tahliye kararı vermiştir. Bu kararla, müvekkilimiz hakkındaki tüm suçlamalar boşa çıkmış, müvekkilin 4 yıldır siyasi sebeplere bağlı rehin tutulduğu gerçeği tescil edilmiştir.”

Karaman, karara ilişkin olarak yaptığı ikinci paylaşımda da şunları kaydetti:

“AİHM Daire kararından sonra ‘karar kesin değil’ bahanesi ortadan kalkmıştır. Bu karar kesin ve emredicidir. Türkiye yargısının, ‘karşı hamle yapar işi bitiririz’ anlayışına prim vermeden Sn. Demirtaş’ı derhal serbest bırakması gerekmektedir.”

Sürecin başlarında AİHM, 2018’de verdiği kararda, Türkiye’nin hak ihlali yaptığına hükmetmiş, Demirtaş’ın, siyasi nedenlerle cezaevinde tutulduğunu belirterek, ilk kez Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin konuya ilişkin 18. maddesinden mahkum etmişti.

Karara rağmen, tahliye edilmeyen Demirtaş hakkında önce İstanbul’daki bir başka davasında verilen ceza onandı. Bu cezaya ilişkin infaz süresini tamamlayan Demirtaş, AİHM’ye taşıdığı ana dava dosyasında da var olan Kobani olayları nedeniyle açılan ayrı bir soruşturmadan yeniden tutuklandı. Ana davada ise bu tutuklama kararının hemen ardından tahliye kararı verildi.

AİHM Büyük Daire, bu gelişmeler yaşanırken, geçen yıl yani 2019’un Eylül ayında, Türkiye’nin ve Demirtaş’ın, çıkan kararı temyiz etmesi üzerine duruşma gerçekleştirdi. AİHM Büyük Daire’nin şimdi yaptığı açıklama, bu duruşmaya ilişkin kararı kapsıyor.

Büyük Daire Türkiye’nin hak ihlali yaptığına hükmetti. Şimdi gözler Türkiye’nin ne yapacağına çevrildi. Demirtaş ve avukatları derhal tahliye bekliyor.

Daire’nin, Türkiye’nin hak ihlali yaptığına hükmetmesi durumunda, Demirtaş’ın hemen tahliyesine yönelik bir tutum alacağı zaten biliniyordu. Buna karşılık kamuoyunda, Ankara’nın, başvurunun ana dava dosyasına ilişkin olduğu, tutuklu bulunulan dosyanın ayrı bir soruşturma konusunda açıldığı gibi, birçok benzer davada sergilenen tavrı uygulamaya gideceği ve bu nedenle Demirtaş’ın durumunun değişmeyeceği görüşü hakim.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler