Bu kez üretici firma suçlu bulundu

Miraç Umut Bilgi, 28 Kasım 2019 tarihinde okul çıkışı bakkaldan aldığı şırınga şeklindeki çikolatayı, evde açarken ucundaki kapağın boğazına kaçması sonucu hayatını kaybetti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı soruşturma kapsamında ifade veren bakkal H.T., “Şırıngalı çikolatanın satışını yapıyoruz. Genellikle çocuklar alırdı. Çevremizdeki tüm bakkal, market gibi yerlerde satıldığını biliyorum. Bu olaydan sonra marketteki şırıngalı çikolataları toplayıp çöpe attım” dedi.

Miraç’ın annesi Gülşen Bilgi de “Çikolatanın ağzını açmış yiyordu. Bir baktım oğlum bana doğru geliyor. Nefes almakta güçlük çekiyordu. Boğazına bir cisim kaçmış. Çıkarmaya çalıştım ama çıkaramadım” diyerek olay anında yaşadıklarını anlattı.

Adli Tıp Kurumu’ndan, Miraç’ın ölümüyle ilgili rapor istendi. Raporda ürünün ilgili mevzuata uygun olarak üretilmediği vurgulandı. Savcılık, gıda mühendislerinden oluşan bilirkişilerden ek bir rapor daha istedi. Rapora göre, ürün ambalajı, bakanlığa kayıtlı bir işletmeden temin edilmedi; ürün ambalajı mevzuata uymuyordu.

Ölümle sonuçlanan iki vakada rapor çelişkisi

Yönetmelikte ürünün üzerinde yetişkin gözetiminde kullanılmasına dair bir ibare bulunması gerekirken, böyle bir uyarı da yoktu. Raporda “Ürünü üreterek piyasaya süren işyeri sahibinin ve işyerinde çalışan yetkili personelin asli kusurlu olduğu” belirtildi. Savcılık Kocaeli Gebze’deki üretici firmanın sahibi ve yetkilisi 3 kişiye gözaltı kararı verdi.

Ankara’da yine 2019 yılında okul kantininden aldığı şırınga çikolatanın kapağının boğazına kaçması sonucu ölen 7 yaşındaki Mert Yağız Köksal davasında ise bilirkişi, raporda ‘plastik enjektörün ucundaki tıpayı eliyle çıkarmadan ağzına alarak dişiyle çıkarmaya çalışırken tıpanın boğazına kaçmasına ve boğularak ölmesine neden olduğu’ gerekçesiyle Mert’i asli kusurlu bulmuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler