Tayvan: Erdoğan, Çin’in baskılarına boyun eğdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ekim’de yaşanan İzmir depremi sonrası paylaştığı bir tweetle, felaket nedeniyle desteklerini ileten ülkelere teşekkür etmişti. 

Daha sonra söz konusu tweet silindi ve yine kısa bir süre geçtikten sonra yeniden paylaşıldı. Ancak paylaşım ikinci kez yapıldığında, bir değişiklik gözlerden kaçmadı. İlk tweette teşekkür edilen ülkeler arasında Tayvan da vardı ve doğal olarak Tayvan bayrağı da paylaşılan görselde bulunuyordu. Fakat tweet silinip yeniden yüklendiğinde, Tayvan bayrağının görselden kaldırıldığı görüldü.  

Tayvan gazeteleri, Erdoğan’ın tweetini Çin’in baskısıyla silmek zorunda kaldığını öne sürdü.

Çünkü Çin, Tayvan’ı topraklarının bir parçası olarak görüyor ve böyle bir devleti tanımadığını, meşru görmediğini açıklıyor. Bununla beraber Tayvan’ı tanıyan ülkelerle de ilişkilerini askıya alıyor.

Taipei Times gazetesi bugün yayımladığı haberinde, “Erdoğan 31 Ekim’de yardım teklifinde bulunan ülkelerin adlarını değil bayraklarını paylaşmıştı ve paylaşımında Tayvan bayrağı da vardı. Daha sonra bu tweeti silip Tayvan bayrağı çıkarılmış görseli paylaştı” ifadelerini kullandı.

Gazeteye göre parlamentoda muhabirlerini sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Joseph Vu, “Türkiye’deki temsilciliğimizin edindiği bilgiye göre bu Çin’in baskısı sonucu gerçekleşti” dedi.

Tayvan Merkezi Haber Ajansı ise, Başbakan Su Sen-çang’ın, ”Bu örnek Çin yöneticilerinin eski kafalılığını gösterdi” dediğini ileri sürdü.

Taiwan News sitesi ise “Dışişleri Bakanlığı bunun Tayvan’ı yıldırmayacağını ve Türkiye’ye yardım teklifine devam edeceklerini söyledi” ifadelerini kullandı.

Çin basını: ‘Türkiye’nin Çin’in politikalarını kabul ettiğini gösteriyor’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tweetini silmesi Çin basınında da ilgi gördü.

Devlet kontrolündeki milliyetçi Global Times sitesi “Bazı Tayvanlı ayrılıkçılar Erdoğan’ın yeni tweetinin altında toplaşarak Türkiye’den özür talep etti” dedi. Site, Erdoğan’ın paylaşımını kaldırmasının, Türkiye’nin bu konuda Çin’in politikalarını kabul ettiğini gösterdiğini aktardı.

Eskiden aynı ülkenin parçası olan iki ülke, 1949’a kadar süren iç savaşta bölünmüş, Çin anakarası Mao Zedong liderliğindeki komünistlerin kontrolünde kalırken kapitalistler Tayvan’a çekilmişti.

Resmi adı Çin Cumhuriyeti olan Tayvan da Çin’i kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor.

Tayvan’ı yalnızca Birleşmiş Milletler üyesi 14 ülke tanıyor. 50’den fazla ülke ise temsilcilik ofisleri veya konsolosluklar aracılığıyla Tayvan ile gayrı resmi bir ilişki sürdürüyor.

Türkiye de Tayvan’ı tanımayan ülkeler arasında.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler