ABD’de kritik seçim öncesi tedbirler arttırıldı

Amerika Birleşik Devletleri’nde Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump ile Demokrat rakibi Joe Biden arasındaki başkanlık yarışı tüm hızıyla devam ediyor.

Yarın yapılacak 59. başkanlık seçimleri için yeni tip koronavirüs Covid-19 salgını nedeniyle 80 milyona yakın kişinin postayla oy kullanacak olması, kullanılan posta oylarının sayım sürecindeki farklılıklar ve seçim sonuçlarının 3 Kasım gecesi netleşmeme ihtimali gibi nedenlerden dolayı ülkeyi yakın tarihinin en zorlu seçim süreci bekliyor.

Bir yandan postayla ya da sandık başında erken oy kullanma işlemleri devam ederken, öte yandan Trump ile Biden arasındaki siyasi polemikler hız kesmeden sürüyor.

Ülkede ulusal bazda yapılan tüm önemli anketleri derleyen analiz sitesi Real Clear Politics’e göre, ulusal çaptaki anketlerde, Biden, Trump’ın yaklaşık 7 puan önünde görünüyor.

Seçimin kaderini belirleyecek kritik eyaletlerin tamamında da Biden’ın yarışı önde götürdüğü ancak Trump’ın arayı yavaş yavaş kapadığı gözlemleniyor.

Biden ile Trump arasında, kritik eyaletlerin başında gelen Florida’da 0,7, Pennsylvania’da 4, Michigan’da 6,2, Wisconsin’de 6, Kuzey Carolina’da 1,2, Arizona’da ise 1,1 puan fark görünmekte.

Postayla oy kullanma süreci, beraberinde kaosu getirebilir

ABD’de esasen uzun zamandır var olan “posta yoluyla oy kullanma” yöntemi, salgın nedeniyle neredeyse bir mecburiyet haline geldi. Normalin aksine seçmenlerin yüzde 70’ini kapsayacak şekilde büyük bir çoğunluğun oyunu bu yöntemle kullanması ve bu oyların seçim sonuçlarının şekillenmesinde önemli rol oynaması bekleniyor.

Posta yoluyla oy kullanma sürecinde, bazı eyaletlerin 3 Kasım gününe kadar oy sayım sürecine başlayamaması ve bazı eyaletlerin seçim gününden sonra da gelen onaylı oyları kabul edecek olması ise hem yeni tartışmaları doğurarak hem de seçim sonuçlarının gecikmesi ihtimalini beraberinde getirerek süreci daha da kaotik hale sokuyor.

İç karışıklık için önlem

Yarın yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde başkent Washington’daki mağazalar güvenlik önlemlerini artırdı. Siyahi Amerikalı George Floyd’un, polis şiddeti sonucunda hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde başlayan şiddet içerikli protestolar, seçim öncesinde iş yeri sahiplerini endişelendiriyor. Washington’daki mağazalar, bankalar ve iş merkezlerinin de içinde olduğu birçok bina, seçim sonrasında muhtemel protesto veya yağma olaylarına dair önlem almaya başladı. Bununla beraber New York’ta da benzer endişelerin hakim olduğu ve çeşitli güvenlik önlemlerinin alındığı, New York polisinin halka uyarılarda bulunduğu belirtildi.

Binaların dış camlarını ve giriş kapılarını tahta plakalarla kapatan işletmeciler, seçim öncesi ve sonrasında mesai yapacak güvenlik çalışanlarının sayısını da artırdı.

Öte yandan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), seçim sonrasında şiddete ve yağma olaylarına karışanları sıkı bir şekilde takip edeceklerini ve haklarında gerekli işlemleri yapacakları uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2016’da başkanlık yarışını kazanmasının ardından, yemin töreni günü şiddetli protestolar yaşanmış, çok sayıda dükkan yağmalanırken birçok araba ateşe verilmişti.

Rekor silahlanma

Artan sosyal istikrarsızlık ve demokrat başkan adayının seçilmesi halinde silah satışına kısıtlama getireceği yönündeki iddialar üzerine ABD halkı marketlere akın etti. Wall-Mart seçim öncesi silah satışını durdurduğunu açıkladı. Silah satışlarını izleyen özel araştırma şirketi Small Arms Analytics ve Forecasting’in verilerine göre ABD’liler 2020 yılının 10 aylık diliminde yaklaşık 17 milyon silah satın aldı.

New Mexico’nun Sante Fe şehrinde bulunan Roney’s silah mağazasında çalışan Jay Winton, pek çok silah ve malzemenin bittiğini dile getirerek, “Vatandaşlar kendilerini huzurlu hissetmiyor. Ülkenin uzun vadeli gidişatından endişe duyuyorlar. Eskiden tuvalet kağıdını stokladıkları gibi şimdi silah ve cephane istifliyorlar” dedi.

10 ayda yapılan 17 milyon silah satışı hakkında açıklama yapan uzmanlar, siyahi ABD vatandaşlarının önceki yıllara göre yüzde 58 daha fazla silah satın aldığını açıkladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler