Kanada’dan ütopik mülteci kararı

Göçmenlik Bakanı Marco Mendicino kriterleri karşılayan vasıflı işçileri, aile üyelerini ve bazı mültecileri Kanada’ya getirmek için belirlenen üç yıllık göçmenlik planını açıkladı.

Buna göre Kanada, 2021’de 401 bin, 2022’de 411 bin ve 2023’te 421 bin yabancı uyruklu kişiye daimi ikamet ve çalışma hakkı vermeyi planlıyor.

Her yıl yaklaşık 50 bin ek göçmen ve mülteci sayısına denk bu rakamlar Kanada’nın nüfusunun yüzde birine karşılık gelecek. Hükümet bu şekilde Covid-19’un neden olduğu açığı telafi etmeyi ve ülkede hızla yaşlanan nüfus açığını durdurmayı amaçlıyor.

Covid-19 planları aksattı

Hali hazırda geçen yıl açıklanmış olan plan, zaten üç yıllık bir süre içinde bir milyondan fazla göçmeni getirmeyi planlıyordu. Fakat Covid-19 krizi ve bunun sonucunda ortaya çıkan seyahat kısıtlamaları süreci yavaşlattı. Göçmen kabulünü Kanada ekonomisini ayakta tutmanın bir yolu olarak gördüklerini belirten Göç Bakanı Mendicino, ülkede daha fazla işçiye ihtiyaç olduğunun altını çizdi ve bu ihtiyacı gidermenin göçmenlikten geçtiğini dile getirdi.

Ottawa yönetimi göç politikasıyla ülkeye en iyi yetenekleri çekmeyi, aileleri yeniden bir araya getirmeyi ve afet, iç savaş gibi nedenlerden evlerini terk etmek zorunda kalan kişilere sığınak sağlamayı hedeflediğini açıkladı.

Federal hükümet, son üç yıllık planında bu yıl 341 bin, gelecek yıl 351 bin ve 2022’de de 361 bin göçmeni ülkeye çekmeyi amaçlıyordu. Kesin rakamlar açıklanmamasına rağmen yıl sonuna kadar 341 bin hedefinin ancak yarısının karşılanacağı tahmin ediliyor.

“Hedefler fantaziden ibaret”

Muhalefet ise bu hedefi hayal olarak görüyor. Muhafazakar kanattan Raquel Dancho, sayıları “saf fantezi” olarak nitelendirirken hükümetin, sınır kısıtlamalarının üst seviyede olduğu ve dünya çapındaki büyükelçilik ve ofislerin kapatıldığı bir dönemde çok sayıda göçmeni sözde güvenli bir şekilde getirme planı olduğuna dikkat çekti.

Politikacı, “Bunun gerçekleşmesinin hiçbir yolu yok. Ve bu sorunların bugün nasıl çözüleceğine dair gerçekçi bir plan duymayı umuyordum. Ama bundan neredeyse hiç bahsedilmedi” dedi.

Kanada ekonomisine önemli katkısı olan göçmenler, ülkenin yaşlanan nüfusuna karşı da önemli bir avantaj olarak görülüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler