Yemen’de Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı örgütler, ülkenin güneyinde beş yaş altındaki çocuklar arasında akut yetersiz beslenme vakalarının arttığını, acilen tedavi edilmemeleri durumunda 98 bin çocuğun ölüm riskiyle karşı karşıya bulunduğunu açıkladı.
Gıda krizi ve kıtlığın yaşandığı ülkenin durumu 2020 yılında Covid-19 salgını nedeniyle daha da kötüleşti. Ekonomik daralma, seller ve artarak devam eden silahlı çatışmalar Yemen’e ulaştırılmaya çalışılan yardımları da olumsuz etkiledi.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve BM Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, “Üç kuruluşun akut yetersiz beslenme konusundaki son araştırması, 2020’de Yemen’in güneyindeki akut yetersiz beslenme vakalarında yaklaşık yüzde 10’luk bir artış olduğunu ortaya koydu” denildi.
Araştırmanın ülkenin güneyinde 1.4 milyon 5 yaş altı çocuğun bulunduğu 133 ilçeyi kapsadığı aktarılan açıklamada, “Yemen’in güney bölgelerinde beş yaşın altındaki çocuklar arasında yarım milyondan fazla yetersiz beslenme vakası kaydedildi” ifadelerine yer verildi.
Altı yıldır iç savaş yaşayan Yemenliler ülkenin neresine göçerse göçsün açlık ve kıtlıkla karşılaşıyor. BM İnsani Yadım Koordinatörü Lise Grande şunları söylüyor: “Temmuz ayından beri uyarılarımızı yapıyoruz. Yemen korkunç bir gıda krizi ile karşı karşıya ve savaşa son verilmezse Yemenli en genç nesli tamamen kaybedeceğiz. Bu ülkenin geleceği için geri dönüşü olmayacak bir yıkımdan bahsediyoruz”
BM Entegre Gıda Güvenliği Bölüm Ayrımı (IPC) analizlerine göre ise güney Yemen’deki beslenme azlığı 2020’de yüzde 10 artışla toplamda 500 bin çocuğu etkiler hale geldi. Hayati tehlikesi olanların oranı ise yüzde 15,5 artarak sayı 100 bin çocuğa ulaştı.
“Yemen uçurumdan yuvarlanmaya başladı”
BM’nin Cenevre’deki İnsani İlişkiler Koordinasyon Ofisi (OCHA) yetkilisi Jens Laerkede “Aylardır Yemen’in uçuruma gittiğini söylüyorduk ve artık bu uçurumdan ilk grup insanların düştüğünü görüyoruz. Bu grup 5 yaş altındaki çocuklardan oluşuyor. 100 bine yakını her gün ölüm riski ile karşı karşıya.” diyor
Ülkede 5 yaşın altındaki 1,4 milyon çocuk uluslararası tanınan Yemen hükümetinin kontrolü altında yaşıyor. Ne var ki ülkenin kuzeyinde İran taraftarı Husilerce kontrol edilen bölgedeki çocuk sayısı tam olarak bilinmiyor.
Çocukların yüzde 27’si beslenme sorunu yaşıyor
2020 yılında şiddetli akut yetersiz beslenmeden muzdarip olan beş yaş altı çocukların oranı yüzde 15.5’e ulaştığı kaydedilen açıklamada, acilen tedavi edilmemeleri halinde 98 bin çocuğun ölüm riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.
Bu durumdan en çok Abyan, Lahic ve Taiz bölgelerinin etkilendiğini, bu bölgelerde her beş çocuktan birinin akut yetersiz beslenmeden muzdarip olduğuna işaret edilen açıklamada, Hudeyde vilayetinin alçak kesimlerinde ise çocukların yüzde 27’sinin akut yetersiz beslenme sıkıntısı çektiği ifade edildi.
Açıklamada, hamile veya emziren kadınların en az dörtte birinin yetersiz beslenme tedavisi görmesi gerektiğine dikkat çekildi.
‘Binlerce kadın ve çocuğun hayatı tehlikede’
UNICEF Yemen Temsilcisi Phillippe Duamelle, binlerce kadın ve çocuğun hayatının tehlikede olduğunu kaydetti.
Duamelle, “Akut yetersiz beslenme, bir temel hizmet paketi aracılığıyla tedavi edilebilir ve önlenebilir. Ancak bunu sağlamak için acil önlemlere ve desteğe ihtiyacımız var” değerlendirmesinde bulundu.
UNICEF Temsilcisi Duamelle, BM ve ortaklarının şiddetli akut yetersiz beslenmeden muzdarip çocukların tedavisi de dahil olmak üzere beslenme programlarını acilen genişletmek için 20 milyon dolardan fazlasına ihtiyacı olduğunu aktardı.
Husiler yemek bulmak için her şeyi satıyor
Reuters’a konuşan CARE International’ın Yemen Direktörü Aaron Brent kuzeydekilerin borçlarını ödeyebilmek ve yiyecek alabilmek için sürekli mal varlıklarını elden çıkardıklarını aktarıyor. Brent’e göre resmi olarak ilan edilmese de ülkede gerçek anlamda kıtlık yaşanıyor.
Halkın yüzde 80’i yardımlarla ayakta duruyor
BM Yemen’deki durumu günümüz dünyasındaki en büyük insani kriz bölgesi olarak kategorilendiriyor. Ülke nüfusunun yüzde 80’i ancak uluslararası insani yardımlarla hayatını sürdürebiliyor. 100 binden fazla insanın ölümüne neden olan iç savaş ülkeyi her gün daha kötü bir noktaya sürüklüyor.