Libya Savunma Bakanlığı ve Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK), ayrı ayrı yayımladıkları açıklamalarda, Cenevre’deki 5+5 Ortak Askeri görüşmelerinde alınan ateşkes anlaşmasının, Türkiye ile Libya arasındaki askeri anlaşmaları etkilemeyeceğini bu nedenle Türkiye ile işbirliğinin devam edeceğini duyurdu.
Kalıcı ateşkes anlaşması gereği ülkedeki tüm paralı askerlerin ve yabancı savaşçıların üç ay içinde Libya topraklarından ayrılacağını bildirilmişti. Ayrıca “Askeri anlaşmalar kapsamında Libya’da yürütülen eğitim faaliyetleri durdurulacak ve bu kapsamdaki eğitim ekipleri, yeni birlik hükümeti görevi devralıncaya kadar ülkeden ayrılacaktır” kararına göre de Türkiye’nin bölgeden çekilmesi gerekiyordu.
Libya Savunma Bakanı Selahaddin Nemruş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Cenevre’de imzalanan “ön anlaşmanın (5+5),meşru Libya hükümetinin müttefiki Türkiye ile vardığı askeri işbirliği anlaşmasını kapsamadığını” belirterek, “Müttefikimiz Türkiye ile ortak dayanışmayı güçlendireceğimizi, Ulusal Mutabakat Hükümeti Savunma Bakanlığı bünyesindeki eğitim okulları mensuplarının aldığı ve halen almaya devam edeceği eğitim programlarının devamlılığını vurguluyoruz” ifadelerini kullandı.
Diğer yandan Libya Devlet Yüksek Konseyinin resmi sosyal medya hesabından yayımlanan benzer bir yazılı açıklamada, “ateşkes anlaşmasının Libya’nın Türk devleti ile yaptığı yasal anlaşmaları kapsamadığına” yer verildi.
Açıklamada, “BM Libya Destek Misyonu himayesinde Cenevre’de imzalanan ateşkes, meşru yürütme makamının (Ulusal Mutabakat Hükümeti) Türk devleti ile yaptığı yasal anlaşmaları kapsamaz” diye aktarıldı.
Diğer yadan Erdoğan, ateşkesin çok inandırıcı ve kalıcı olmayacağını savunmuştu.