10 binden fazla bilim insanı sürü bağışıklığını savunuyor

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs hızla yayılmaya devam ediyor. Halen bir aşı ve tedavi yöntemi geliştirilemeyen virüs karşısında bilim çaresiz. Elde edilen veriler ışığında yeni tedavi yöntemleri ve tedbirler öneren bilim adamları bu kez farklı bir çalışmaya imza attı.

Bu gün itibari ile salgın dünya çapında 40 milyondan fazla kişiyi etkilemiş durumda. Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1 milyon 118 bini aştı.

16 Ekim 2020’de resmi kayıtlarla, dünya genelinde 416 binden fazla yeni vaka tespit edildi.

Harvard Üniversitesinde görev yapan Dr. Martin Kulldorff, Oxford Üniversitesinde görev yapan Dr. Sunetra Gupta ve Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesinde görevli Dr. Jay Bhattacharya, ABD’nin Massachusetts eyaletinde bulunan Graet Barrington kasabasında bir araya gelerek bilim dünyasında tartışma çıkaracak bir bildiri yayınladılar. Kasabanın ismini verdikleri bildiride karantinaya karşı olduklarını ve sürü bağışıklığı kazanılması gerektiğini savundular.

Bu üç bilim insanı karantinanın sosyal hayata zararlı olduğunu, onun yerine ‘odaklı koruma’ ismini verdikleri bir yöntemin daha etkili olacağını savundular. Önerdikleri bu sürü bağışıklığı ve odaklı koruma planı ile risk grubu düşük seviye olanlar arasında bağışıklığın hızlıca yayılacağını düşünüyorlar. Yani sadece, risk grubu yüksek olan yaşlılar koruma altına alınacak gençler,çocuklar ve az risk grubu olan orta yaşlılar normal hayatlarına kaldıkları yerden devam edecekler. Böylece virüs hızlı bir şekilde az risk grubu arasında yayılacak ve bu şekilde sürü bağışıklığı çok kısa sürede kazanılmış olacak.

3 bilim insanı, imzaya açtıkları bildiri için sürü bağışıklığını savunmuyor diye iddia etseler de, hem önerdikleri eylem planı hem de metin içinde beş farklı yerde geçen sürü bağışıklığı ifadesi bildiriyle ilgili gerçeği ortaya koyuyor.

İmza kampanyası dört ekimden bu güne devam ediyor ve imza sayısı gün geçtikçe artıyor. Amerikan basınından edinilen bilgiye göre Trump yönetimi ilk günden beri bildiriyi destekliyor. İmza kampanyasını başlatan iki doktor, ABD Sağlık Bakanı Alex Azar ve Başkan Trump’ın korona ile mücadele için kurdurduğu ekipten olan Scott Atlas ile görüştüler ve görüşleri hakkında sunum yaptılar.

DSÖ tepkili

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise duruma çok ciddi tepki göstererek böyle bir seçeneğin olmadığını belirtti. DSÖ, toplumsal bağışıklığın hastalığı bulaştırarak değil aşılama yöntemi ile kazanılacağını savundu.

DSÖ Genel Direktörü, ”Tam olarak anlaşılmayan bir virüsün serbestçe dolaşmasına izin vermek ahlaki olmadığı kadar mantıklı da değildir.” dedi. Virüsün bulaşmasını engelleyecek bir çok yöntem olduğunu söyleyen genel direktör, ”Bağışıklık, virüsü bulaştırarak değil ondan korunarak kazanılır.” dedi.

İsveç uyguladı ama sonuçlar istenen gibi değil

Sürü bağışıklığını destekleyen ülkelerin başında İsveç geliyor. Başlangıçta bu stratejiyi desteklese de İngiltere gelen tepkiler nedeni ile karantina modeline geçti.

Sürü bağışıklığı modelinin fikir babası olan Halk Sağlığı Müdürlüğünden Epidemiyolog Anders Tegnel, bu yolla çok kısa süre fazla ölümlerin gerçekleştiğini ve yaşlılarını koruyamadıklarını bildirdi. 10 milyondan fazla nüfusa sahip olan ülkede toplam 103 bin vaka tespit edildi. Ölüm oranı ise, 5 bin 918 toplam ölüm gerçekleşti. Yaşanan ölümler nufusa oranlandığında, en fazla can kaybının yaşandığı ülkeler arasında İsveç 12. sırada yer alıyor.

Sürü bağışıklığı modelini uygulayan İsveç ekonomideki beklentilerini de karşılayamadı. İsveç ekonomisinde 2020 sonunda 4.5 oranında bir küçülme ön görülüyor. İşzlik ise virüsün görüldüğü ilk günden bu güne yüzde 9 oranında arttığı tespit edildi. Ülke hakkında yorum ise sürü bağışıklığı onlara “Hiç birşey kazandırmadı” oldu.

Sürü bağışıklığını değerlendiren İngiltere’deki Imperial College London’da görev yapan immünoloji Profesörü bağışıklığın düşünüldüğü gibi olmadığını söyledi.

Ön görülen ikinci dalganın gelmesi halinde ilk dalgada virüse yakalananların da tehlike altında olduğunu duyurdu. CNBC’ye demeç veren Danny Altman isimli profesör, antikorlar zamanla yok olacak gibi göründüğünü ve bağışıklığın kırılgan olduğunu söyledi. ”Virüs çok hızlı yayılıyor ve halen ölümcül durumda” ifadelerini de sözlerine ekledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler