Anayasa Mahkemesi Üyesi Engin Yıldırım, Twitter hesabı üzerinden bir paylaşımda bulundu. Mahkeme binasının gece karanlığında, tüm ışıklarının açık olduğu bir fotoğrafını da iliştirerek ”Işıklar yanıyor” ifadelerini kullanan Yıldırım’ın bu paylaşımı, darbe çığırtkanlığı olarak yorumlandı.
Başta iktidar ve destekçisi kesim olmak üzere geniş bir kitle, söz konusu paylaşımın darbe tehditi içerdiğini ifade ederek tepki verdi ve karşı açıklamalarda bulundu.
İçişleri Bakanlığı Twitter hesabından, Bakanlığın benzer şekilde ışıklı fotoğrafıyla beraber, ”Işıklarımız hiç sönmüyor” paylaşımı yapıldı.
Muhalif kesimler ise, ”Ülkenin şu an içinde bulunduğu durumda ışıklar yansa ne olur” ortak mesajında buluşmuş durumda.
Işıklar yanıyor ne demek?
En son darbe girişimini 15 Temmuz 2016’da gören Türkiye’de, 27 Nisan 2007’de internet sitesinde yayınlandığı için E-Muhtıra olarak anılan laiklik vurgulu bildirge ve 28 Şubat postmodern darbesini de kapsayan, 60 ve 80 ihtilalleriyle yakın tarihte yerini koruyan darbeler dönemi milli hafızada yer etmiş durumda.
Yeni nesil bunları çok fazla bilmese de, toplumsal hafızada askeriye herzaman darbe potansiyeli tedirginlikle takip edilen bir kurum oldu. O dönemlerde, özellikle ülke gündeminin gergin olduğu günlerde ‘acaba Genelkurmay’da bir hareketlilik var mı?’ sorusu herkesin zihnini meşgul etmekteydi.
İlk kez ’32. Gün’ isimli haber programında dillendirilen ”Genelkurmay’ın ışıkları mesai sonrası halen yanıyorsa hareketlilik var ve darbe hazırlığı olabilir. Işıklar kapanmışsa herşey normaldir.” yorumuyla beraber Genelkurmay Başkanlığının ışıkları bu anlamda takip edilmeye başlanmıştı.
İşte, AYM üyesi Yıldırım’ın mezkur paylaşımı da, yakın tarihin bu darbe sembolü olgusunu çağrıştırdığı gerekçesiyle tepki çekti.
Engin Yıldırım daha sonra bu paylaşımı sildi, kastettiği şeyin hukukun ışığı olduğunu belirtti ve bir süre sonra da hesabını askıya aldı.