Guardian: Türkiye ve BAE’nin Libya’ya silah ambargosu ihlalleri arttı

Guardian, içinde yer aldığı ortak araştırmanın sonuçlarının Türkiye ve BAE’nin BM’nin Libya’ya silah ambargosunu düzenli olarak ve giderek artan bir biçimde ihlal ederek Libya’da vekalet savaşını kızıştırdığını gösterdiğini iddia etti.

Habere göre uçuş verileri ve uygu görüntüleri iki ülkenin de düzenli olarak Libya’ya geniş ölçekli askeri teçhizat taşıyan kargo uçakları göndermeye ve Libya’da savaşan karşıt taraflara savaşçı desteğinde bulunmaya devam ederek BM ambargosunu rutin olarak ihlal ettiğini gösterdi.

Gazeteye konuşan bir diplomat, mevcut durumda BM’nin Libya’ya silah ambargosunun “tamamen etkisiz” kaldığını söyledi.

Guardian sözkonusu bulguların dünyadaki İngiliz silahlarını takip eden Guardian, Bellingcat ve kâr amaçlı olmayan medya kuruluşu Lighthouse Reports tarafından yapılan ortak bir araştırma ile yine Lighthouse Reports’un Alman Stern ve ARD yayınları ile İspanyol gazetesi El Diario işbirliğiyle yaptığı ve Türkiye’nin askeri kargo uçaklarını izleyen bir başka araştırmaya dayandığını aktardı.

BAE’den Mısır’daki iki askeri üsse düzenli uçuş 

Boeing şirketi BAE’nin uzun uçuş kapasiteli askeri nakliye uçağı C-17 Globemaster III filosunu kullandığını açıklarken, BAE Savunma Bakanlığı konuyla ilgili sorulara yanıt vermedi.

Uçuş radar verileri ve uydu görüntüleri bu uçakların düzenli olarak BAE’nin çöldeki havalimanı Qusahwira’dan Mısır’ın Libya sınırına yakın Sidi Barrabi askeri hava üssüne ve İskenderiye’ye yakın Gianaclis askeri hava üssüne uçtuğunu gösteriyor.
Uçakların askeri bir hava üssünden askeri kuruluşlara seyahatinin ve BAE ordusu pilotlarınca kullanılmasının bu uçakların sivil amaçlarla kullanıldığı ihtimalini dışladığı belirtiliyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler