Zulmün 13 yıllık kronolojisi | Halis Bayancuk Hoca yargılamaları

2008 yılının Nisan ayında Halis Bayancuk Hoca İstanbul merkezli El Kaide operasyonu adı altında göz altına alınarak tutuklandı. 13 ay sonra tahliye edildi. Halis Hoca hakkında yıllar boyunca iddanamelerde yer alacak ve medya linçlerinde istismar edilecek olan “Ebu Hanzala” künyesi ilk olarak bu operasyonu gerçekleştiren FETÖ savcı ve polisleri tarafından manipüle edildi.

2010 yılı Haziran ayında 2008’de açılan El Kaide dosyasından terör örgütü üyeliği suçlaması ile ceza aldı. Dosya Yargıtay’a gitti. Yargıtay tarafından bozulan dosya halen ilk derece mahkeme sıfatı ile Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmektedir.

2011 yılı Nisan ayında bu sefer El Kaide terör örgütü liderliği suçlaması ile gözaltına alınarak tutuklandı. 21.5 ay sonra tahliye edildi. Operasyon 2008 yılında olduğu gibi FETÖ mensunu emniyet güçleri ve savcıları tarafından gerçekleştirilmişti. Soruşturma savcısı, 2017 yılında Başakşehir’de gaygubet evleri olarak bilinen bir FETÖ hücre evinde 2 meslektaşı ile yakalanan Savcı Adnan Çimen idi.

2014 yılı Ocak ayında Van merkezli El Kaide + İHH operasyonu kapsamında İstanbul’da gözaltına alınarak Van’a götürüldü ve tutuklandı. 9 aylık bir süreçte iddianame hazırlanamadı ve gizli tanık ifadeleri dışında somut bir delil olmadığı gerekçesi ile tahliye edildi. Operasyon o dönem Van Terörle Mücadele Şube Müdürü Serdar Bayraktutan tarafından gerçekleştirilmişti. Bayraktutan bugün MİT Kumpası ve Hakan Fidan’ın gözaltına alınması dosyasında tutuklu olarak yargılanmakta.

2015 yılının Temmuz ayında Suruç Patlamalarının hemen sonrasında bu sefer de IŞİD terör örgütü üyeliği suçlaması ile gözaltına alınarak tutuklandı. Suruç Patlamaları ile ilgili tek bir satır iddianın dahi olmadığı iddianame hazırlandıktan kısa bir süre sonra 2016 yılının Mart ayında tahliye edildi. Suruç Patlaması’nda hayatını kaybedenlerin aileleri dahi bugün Halis Hoca’ya yapılan operasyonun gerçekleri perdeleme amacı ile yapıldığını belirtmektedir.

2017 yılının Şubat ayında Ankara’da El Kaide/IŞİD terör örgütü üyesi olmak suçlaması ile gözaltına alındı. 15 günlük gözaltı ve ön soruşturmanın sonunda delil yetersizliği nedeni ile kovuşturmaya gerek olmadığına karar verildi.

2017 Şubat ayında Delil yetersizliği nedeni ile örgüt üyeliğinden kovuşturmaya gerek olmadığına karar verildikten sadece 3 ay sonra bu sefer Sakarya merkezli bir operasyonda IŞİD terör örgütü yöneticisi olmak suçlaması ile gözaltına alındı ve tutuklandı.

2017 yılının Temmuz ayında, Yargıtay da olan 2008 yılına ait dosya karara bağlandı ve Halis Bayancuk Hoca aleyhine bozuldu. Yargıtay Halis Bayancuk Hoca hakkında verilen El Kaide terör örgütü üyeliği cezasını az buldu ve yöneticilikten ceza verilmesini talep etti. Dosya yerel mahkemede (Bakırköy 16. ACM) tekrar görülmeye başlandı.

2018 yılında Sakaryada sadece bir yıl süren bir yargılama neticesinde, Sakarya’da bir ‘yemeğe katılması’ gerekçesiyle IŞİD terör örgütü yöneticisi olmak suçlaması ile ceza aldı. Karar İstinaf Mahkemesi’ne taşındı.

2019 yılında İstinaf Mahkemesi Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararı bozdu. Halis Bayancuk Hoca hakkında birbirinin benzeri birçok dosya olduğunu ve bunların birleştirilerek yargılama yapılması gerektiğini ifade etti. Aynı zamanda Halis Hoca’nın iki farklı örgütle suçlanması, bazen bu örgütlerden herhangi birinin lideri bazen de üyesi olmakla suçlanması bozma gerekçelerinden biri olarak belirtildi. Gerekçede “Şahsın hukuki durumundaki belirsizliğin giderilmesi” gerektiğinin altı çizilmişti.

2019 Eylül’ün de İstinaf Mahkemesi’nin kararı ışığında Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi görmekte olduğu dosyayı Halis Bayancuk Hoca hakkında açılan ilk dosya olan 2008 yılındaki mahkemeye gönderdi. Ancak Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi bu talebi reddetti ve birleştirme konusundaki uyuşmazlık Yargıtay’a taşındı. Geçen bu zaman zarfında ise hiçbir mahkeme Halis Bayancuk Hoca’nın tutukluluk hali ile ilgili bir karar vermeye yanaşmadı.

2019 – Yargıtay çok kısa bir süre içinde kararını verdi ve her iki dosya arasında hukuki, fiili, şahsi irtibat olmasına rağmen birleştirmede hukuki yarar yoktur diyerek birleştirmeyi reddetti. Böylece Halis Bayancuk Hoca’nın aynı içeriğe sahip birden çok dosya ile yargılanmasının ve her birinden ayrı ayrı ceza almasının önünü açtı.

2020 yılında 9 Nisan’ı gösterdiğinde Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi Halis Bayancuk Hoca’nın tahliyesine karar verdi. Ancak tahliye TBMM’de tekrardan ‘masaya yatırıldı’ ve cezaevinden tahliye edilmeden tekrardan tutuklandı. CHP’li ve HDP’li vekillerin bağımsız(!) bir mahkemenin veridiği karar sebebiyle iktidar partisini baskı altına alması Türk Hukuk tarihinde eşine az rastlanacak bir gelişmeye sebep oldu. Dosya hakkında en ufak bir bilgiye sahip olmayan bir mahkeme hücresinde tahliye olmayı bekleyen Halis Hoca hakkında yakalama kararı çıkardı. Bir başka mahkeme de yöneticilik suçundan yargılanan Halis Hocayı örgüt üyeliği suçlamasıyla tekrardan tutukladı.

2020 yılının Temmuz ayında, 2011 yılında açılan ve Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmekte olan davada karar çıktı. Halis Bayancuk Hoca El Kaide/IŞİD terör örgütü yöneticisi olmak suçlaması ile 12.5 yıl ceza aldı. Karar İstinaf Mahkemesi’ne taşındı. Her şey bir yana “El Kaide/IŞİD” ifadesi kafalarda bir çok soru işaretine sebep oldu. Birbiri ile kanlı bıçaklı iki örgüt cem edilerek yeni bir örgüt türetildi.

2020 yılının sonlarında Halis Bayancuk Hoca hakkında Ağır Ceza Mahkemesi düzeyinde içeriği birbirinin aynısı olan iddianameler ile üç farklı mahkemede yargılama devam etmektedir. 12 yıllık bu süreçte mahkumiyetinin kesinleştiği herhangi bir dosyası bulunmamaktadır. 12 yıllık bu sürecin yaklaşık 8 yılı cezaevinde geçmiştir. Son dosya olan Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama ise 3 yılı aşmıştır ve mahkeme başkanının tahliyeye yönelik muhalefet şerhine rağmen tahliye gerçekleşmemektedir.

• İstinaf Mahkemesi’nin kararı ışığında 2015 yılında açılan dosyayı görmekte olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kendi dosyasını Van’daki ile birleştirdi. Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi ise her iki dosyayı birleştirmesi için Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

• Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi birleştirme konusunda henüz karar vermeden 18 Eylül günü 12.5 yıl mahkumiyet kararına hükmetti. Söz konusu birleştirme dosya kapsamına yeni deliller sokacağı ve bu sebeple yargılamanın bir süre daha sanık lehine uzama ihitmali karşısında heyetin bu duruma bilerek ve isteyerek sebep olduğu anlaşıldı.

• Toplamda 7 yıl 4 ay 21 gündür tutuklu olan Halis Hoca’nın halen kesinleşmiş bir cezası olamamakla birlikte, iki ayrı mahkeme tarafından benzer iddialar ve suçlamalarla ayrı ayrı 12.5 yıl hapis cezasına çarptırılması temel hukuk kaidelerine ve İstinaf’ın 2019 yılındaki bozma gerekçelerine alenen aykırılık teşkil etmektedir. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler