Maria Kolesnikova hakkında yeni iddia

Cumhurbaşkanlığı seçim sonucuna karşı başlayan protestoların sürdüğü Belarus’ta muhalefetin önde gelen isimlerinden Maria Kolesnikova’nın, Ukrayna’ya sınır dışı edilirken direnmesi üzerine Belaruslu yetkililerce gözaltına alındığı belirtildi.

Kolesnikova’nın önce kaçırıldığı, daha sonra Ukrayna’ya kaçmaya çalışırken gözaltına alındığı iddia edilmişti. 

Muhalif liderin ayrıca olay esnasında Ukrayna’ya girişine engel olmak için pasaportunu yırttığı söylendi.

Demokrasi Hareketi Koordinasyon Konseyi’nin kurucularından olan Kolesnikova ile birlikte sınırı geçmeye zorlanan diğer iki konsey üyesi, Ivan Kravtsov ve Anton Rodnenkov’un ise Ukrayna’ya geçtiği duyuruldu.

Belarus Sınır Muhafız Komitesi gözaltı haberini doğruladı

Belarus Sınır Muhafız Komitesi sözcüsü Anton Bychkovsky, Kolesnikova’nın yetkililerin gözetiminde olduğunu doğrularken, sınırda yaşananlarla ilgili herhangi bir ayrıntı vermeyi ise reddetti.

‘Pasaportunu aldı ve küçük parçalara ayırarak pencereden dışarı attı’

Kravtsov ve Rodnenkov yaptığı açıklamada, Kolesnikova’nın eylemini anlattı ve yaptıklarına hayranlık duyduklarını belirttiler.

“Hiçbir yere gitmeyeceğini haykırıyordu,” diyen konsey üyeleri, “Arabada otururken, pasaportunu aldı ve küçük parçalara ayırarak pencereden dışarı attı. Her zamanki gibi çok formda ve enerjikti” ifadelerini kullandı.

Ayrıca özel servis tarafından götürüldüğü söylenen fakat nerede olduğu bilinmeyen Kolesnikova’nın, sınırda pasaportunu yırtması ‘akıllıca’ bir hareket olarak yorumlandı.

Bu sırada muhalif liderin dün Belarus’un merkezinde maskeli kişiler tarafından bir minibüsle kaçırıldığı iddia edilmişti. Fakat bu durum Demokrasi Hareketi Koordinasyon Konseyi’nce doğrulanmamıştı.

Muhaliflerin ‘hileli’ olduğu konusunda ısrar ettiği seçimde zafer iddiasında bulunduğundan bu yana 26 yıllık iktidarının en zor günlerini yaşayan Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ise protestolara kulak tıkıyor.

Lukaşenko: Belarus düşerse Rusya da düşer

Belarus’ta yapılan tartışmalı seçimlerin ardından başlayan protestolar nedeniyle zor günler yaşayan Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, “Eğer bugün Belarus düşerse, sıradaki Rusya olur” diyerek batılı ülkelerin bu eylemleri desteklediğini savundu.

Aleksandr Lukaşenko, Cumhurbaşkanlığı konutunda, Rus RT televizyonu ve Rossiya Segodnya haber ajansının Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan ile Rossiya 1 televizyonu programcısı Yevgeniy Rojkov’un aralarında yer aldığı Rus gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ülkesi Belarus ve Rusya’nın yakınlığını hatırlatan Lukaşenko, gelecek zamanlarda Rusya’daki gelişmelerin bugün Belarus’taki seçim sonrası durumunun düzelmesine bağlı olduğunu ileri sürdü.

Lukashenko aynı röportajda, cumhurbaşkanı olarak “iktidarda biraz fazla kalmış” olabileceğini söylemiş ancak şu an için ülkeyi koruyabilecek tek kişi olduğunu da ileri sürmüştü.

“Öylece gitmeyeceğim” diye devam eden Belarus lideri, “Yarım yüzyıl boyunca Belarus’u geliştirdim. Her şeyi öylece bırakmayacağım. Ayrıca eğer gidersem destekçilerimi katledecekler” ifadelerini kullanmıştı.

Bunun yanında Lukaşenko ülkesinin anayasasında reformlar yapılmasına karşı olmadığını, anayasal reformların ardından da erken devlet başkanlığı seçimleri düzenlenmesi olasılığını dışlamadığını kaydetti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler