Afganistan’daki Amerikan güçlerinin savaş suçu işleyip işlemediğini inceleyen UCM savcısına yaptırım kararı

ABD, Amerikan askerlerinin Afganistan’da savaş suçu işleyip işlemediklerini soruşturan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) aralarında Başsavcı Fatou Bensouda’nın da bulunduğu üst düzey yetkililerine yaptırım uygulamaya başladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni ‘tamamen yozlaşmış ve bozulmuş bir kurum’ olarak niteleyip “ABD, UCM’nin Amerikalıları kendi yargı yetkisine tabi tutmaya yönelik meşru olmayan girişimlerine müsamaha göstermeyecektir” dedi.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Uluslararası Ceza Mahkemesi Yargı, Tamamlayıcılık ve İş Birliği Bölümü Direktörü Phakiso Mochochoko’nun da kara listeye alındığını bildirdi.

Pompeo düzenlediği basın toplantısında, “Bugün bir sonraki adımı atıyoruz, çünkü Uluslararası Ceza Mahkemesi üzücü bir şekilde ABD’lileri hedef almaya devam ediyor” dedi.

Bensouda ve Mochochoko’nun ABD’deki varlıkları dondurulurken bu isimlere aynı zamanda ülkeye seyahat yasağı uygulanacak. Pompeo, bahsi geçen UCM yetkililerine materyal destek sunanlara da yaptırım uygulanabileceğini ifade etti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, karar karşısında çalışanlarının yanında durduğunu ifade ederken yaptırımları “mahkemenin bağımsızlığına müdahale etmek için yapılan bir başka girişim” olarak nitelendirdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter sözcüsü Stephane Dujarric, Pompeo’nun bu açıklamasının ‘endişe verici olduğunu’ söyledi ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de karardan memnun olmadığını ifade etti.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler