Karadağ’da seçimlerden zaferle çıkan Sırplar’dan Boşnaklara saldırı

Balkan ülkesi Karadağ’da 30 Ağustos Pazar günü yapılan genel seçimin ardından zafer ilan eden Sırp milliyetçileri, ülkedeki Müslüman nüfusu oluşturan Boşnakları hedef almaya başladı.

Sırbistan ve Rusya’ya yakınlığı ile bilinen Demokrat Cephe öncülüğündeki muhalifler, Boşnaklara ait evlere ve dükkanlara çeşitli saldırılar düzenledi.

Boşnakların yaşadığı mahallelere, “Türkler defolun” diye yazan ırkçılar, geçmişte sayısız katliamlar yapmış olan Çetnik hareketine ait flamalar da salladı.

Ülkedeki Boşnak nüfusun endişeli olduğu belirtilirken, Bosna Hersek’ten de tepkiler geldi. Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, “Karadağ’daki olaylar 1990’ları hatırlatıyor” dedi.

Boşnaklara ait İslam Birliği binası hedef alındı

Karadağ’da hafta sonu yapılan genel seçimin ardından Boşnaklara yönelik provokasyonlar sürerken, bu kez de Pljevlja (Taşlıca) şehrindeki İslam Birliği binası hedef alındı.

Binanın camları kimliği bilinmeyen kişilerce kırılırken, içeri atılan bir kağıdın üzerinde şehirdeki Boşnaklara yönelik tehditkar ifadeler yer aldı.

Karadağ seçimleri, bölgede tansiyonu yükseltecek

Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic’in liderliğini yaptığı DPS öncülüğündeki “Karadağ İçin Kararlı” ittifakı 30 milletvekili çıkarırken, NATO karşıtı tutumuyla bilinen ve Sırp Ortodoks Kilisesine (SPC) yakın olan Demokrat Cephe (DF) öncülüğündeki ‘Karadağ’ın Geleceği İçin’ ittifakı ise 27 sandalye elde etti. Muhalefet kanadının diğer oluşumlarından ‘Bizim Ulusumuz Barıştır’ ittifakı 10, ‘Siyahtan Beyaza’ ittifakı ise 4 milletvekili çıkarmayı başardı. Bu sonuçlara göre, ‘Djukanovic karşıtı’ 3 muhalif ittifak 81 sandalyeli Ulusal Mecliste 41 sandalye elde etti.

3 senaryo üzerinde konuşuluyor

Seçimin resmi sonuçlarının açıklanmasının ardından 15 gün içerisinde ilk Meclis oturumunun gerçekleştirilmesi ve Meclis başkanının seçilmesi gerekiyor. Eğer çoğunluk sağlanmazsa en yaşlı milletvekili, başkan seçilene dek oturumları yönetecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler