NATO: Türkiye Libya konusunda NATO-AB iş birliğini bloke ediyor

Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya’ya yönelik silah ambargosunu denetlemek için Avrupa Birliği’nin (AB) deniz operasyonu ile NATO’nun Akdeniz’deki Deniz Gardiyanı misyonu arasındaki iş birliğini engellemeye devam ettiği açıklandı.

NATO Genel Sekreteri geçtiğimiz günlerde Berlin’de AB savunma bakanlarının toplantısında yaptığı konuşmada, konuyla ilgili yeni bir gelişmenin olmadığını, Türkiye’nin BM’nin Libya’ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi konusunda iş birliği yapmayı planlayan NATO ve AB’nin isteğini bloke etmeyi sürdürdüğünü belirtti.

Stoltenberg bu duruma rağmen NATO’nun, AB ile iş birliği yapabilmesi için yollar aramaya devam ettiğini savudu.

Kaddafi sonrası Libya’da iktidar mücadelesi

Libya lideri Muammer Kaddafi’nin devrildiği 2011 yılından sonra iç savaşa sürüklenen ülke 2014’ten bu yana iki ayrı bölgeye ayrılmış durumda. Ülkenin batı kesimleri BM’nin tanıdığı UMH’nin, zengin petrol yataklarının bulunduğu doğu ve güney kesimleri de Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’nun kontrolü altında bulunuyor. 

Türkiye ve Katar UMH’ye destek verirken; Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya Hafter güçlerine destek sağlıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_imgspot_img

Sıcak Gelişmeler

Benzer Haberler